Vitaminok, amelyek segíthetnek a fekélyek gyógyításában

Áttekintés

A fekélyek a bőrön vagy a nyálkahártyán olyan kráterszerű károsodások, amelyek hatással lehetnek a test bármely részére, beleértve a szájat, a gyomrot, a bőrt és a bélrendszert. Égő fájdalmak mellett a fekélyek hányingert, hányást, étvágycsökkenést és vért hánytanak a székletben. A fekélyek fő oka a gyulladás, fertőzés és bizonyos rákos állapotok. Számos gyógyszert, beleértve a H2-blokkolókat és az antibiotikumokat, a fekélyek kezelésére lehet előírni, attól függően, hogy az adott körülmények fennállnak-e. Ritka esetekben sebészeti és invazív eljárásokra lehet szükség. Néhány vitamin segíthet a betegség kezelésében.

A-vitamin

Az A-vitamin egy zsíroldható vitamin, amely segít az egészséges fogak, csontok, bőr és nyálkahártyák kialakításában és fenntartásában. Számos tanulmány, mint például a “Journal of Vascular Nursing” 2008 júniusi kiadásában megjelent tanulmány, a lábszárfekélyben szenvedő betegeknél az A-vitamin csökkent szintjét mutatta, jelezve a kettő közötti kapcsolatot. Olyan élelmiszerek, mint a hús, a hal, a tojás, a baromfi és a tej, valamint a legtöbb helyi gyógyszertárakban vény nélkül kapható szintetikus kiegészítők. Az A-vitamin túladagolása azonban csontfájdalmat, fejfájást, szédülést és izomfájdalmat okozhat. Ezért a legjobb, ha beszélni kell az orvossal, mielőtt a kiegészítők.

B Vitaminok

A B-vitaminok nyolc, vízben oldódó vitaminból álló csoportból állnak, amelyek elengedhetetlenek a szervezetben előforduló számos metabolikus folyamat és a vörösvértestek képződéséhez. A B-vitamin legjobb forrása a hal, a baromfi, a hús, a tojás, a zöld leveles zöldségek, a bab és a borsó. A B-vitamin komplex szintetikus kiegészítései is rendelkezésre állnak, és a Marylandi Egyetem Orvosi Központja ajánlja. Peptikus, bél- és szájüregi fekélyek miatt, mivel ilyen betegeknél a B-vitaminok, különösen a folsav és a B12-vitamin hiánya figyelhető meg. A B komplex kiegészítőket a legtöbb egyén jól tolerálja, bár a túlzott használat gyomor- és hasmenés okozhat.

C vitamin

A C-vitamin vagy az aszkorbinsav egy vízoldékony vitamin-antioxidáns vitamin, amely a testszövetek normális növekedéséhez, fejlesztéséhez, javításához és fenntartásához szükséges. Orvosi Hírek Ma arról számoltak be, hogy 2003 augusztusában a San Francisco VA Medical Center kutatói azt találták, hogy a C-vitamin hiánya Helicobacter pylori fertőzéshez vezethet, ami peptikus fekélyeket okozhat. A C-vitamin hiánya elkerülhető a citrusfélék, az eper, a sárgadinnye és a zöld leveles zöldségek fogyasztásával. Szintetikus C-vitamin-kiegészítők is szedhetők, de fontos, hogy kövesse az adagolási utasításokat, mivel a C-vitamin feleslege gyomormaradványhoz vezethet.