Vitaminok a tisztességes bőrért

Áttekintés

A tisztességes bőr vékonyabb és hajlamosabb a zúzódásra, a napégésre és az életkorra és az expozícióra, mint vastagabb vagy sötétebb bőrre. A világos bőrű, szőke vagy vörös hajú, kék vagy zöld szemű emberek védik a bőrt napfénytől, nedvesítőszerektől és megfelelő tápláléktól. A vitaminok segítenek fenntartani a ragyogó, lágy arcszínt a tisztességes bőrre.

B-komplex és béta-karotin

A bőr érzékeny lehet a napfényre, ha nem kap elegendő bizonyos tápanyagot. A Maryland Orvostudományi Egyetem szerint a könnyű vagy tisztességes bőrű emberek a leginkább veszélyeztetik a fotodermitiszt kifejlődését vagy a napfénnyel szembeni abnormális reakciót. A niacin hiánya – az egyik B-vitamin – képérzékenységhez vezethet. A napi B-komplex kiegészítés óvni fogja a niacin hiányt és hozzájárul a bőr egészségéhez. Az antioxidánsok, különösen a béta-karotin segítenek a szabadgyökök elleni küzdelemben, amelyek hozzájárulnak a bőr károsodásához, és csökkenthetik a fotodermitisz tüneteit. A béta-karotin az A-vitamin előfutára, elsősorban narancssárga és leveles zöldségekben gazdag táplálékkal kapható.

C és K vitaminok

A tisztességes bőr könnyebben zúzódhat, és minden bizonnyal drámaibb, mint a sötétebb bőr, a színkontraszt miatt. Az öregedés és a napkárosodás szintén növeli a bőr hajlamát, az Alabama University of Birmingham Medical Center szerint, mivel csökkenti a bőr rugalmasságát és a kis erek érzékenységét a töréshez. A C-vitamin hiánya ugyancsak növeli a méltányos bőrburkolat valószínűségét. A C-vitamint kiegészítőkben lehet bevinni, vagy növelni lehet a C-vitamin bevitelt a friss gyümölcsök és zöldségek hozzáadásával. Az elégtelen K-vitamin szintén zúzódáshoz vezethet. A K-vitamin hiányosságai ritkán fordulnak elő, a Birmingham-i Alabama Egyetem szerint, de hosszú időtartamú antibiotikumokat alkalmazhatnak. A leveles zöldségek fogyasztása növeli a K-vitamin hiányosságait, és segít megóvni a tisztességes bőrt a véraláfutástól.

A és E vitaminok

Az A és E vitaminok erős antioxidánsok, melyek segítik az öregedés és az időjárási expozíció károsodását a bőrön, az Északnyugati Egészségtudományi Egyetem szerint. Az E-vitamin csökkenti a ráncokat és javítja a bőr textúráját, mindkettő fontos összetevője a sima arcszínt megtartó bőrnek. Az E-vitamin növeli az egyéb vitaminok hatékony működését is. Az A-vitamin a bőr kötőszövetét támogatja, és javítja a bőr megjelenését, csökkenti a finom vonalakat és csökkenti a nagy pórusokat. Az A és E vitaminok mind olajban oldhatóak, ami azt jelenti, hogy túl sok ember bevonása problémákat okozhat, mivel felhalmozódnak a szervezetben. A táplálékkiegészítőket mérsékelten, a gyártó irányított mennyiségeinek túllépése nélkül, és igyekezzen javítani az A- és E-vitamin bevitelt naponta friss zöld zöldségek fogyasztásával.