Vitaminok a sebek gyógyítására

C vitamin

A sebek egy mintában gyógyulnak – a vérzés megáll, a szervezet speciális vegyi anyagokat küld a sérült helyre a sejtek, a vérerek regrow és az új szöveti formák javítása érdekében. A sebgyógyulás legfeljebb három hétig vagy tovább tarthat, a károsodástól, a gyógyulási folyamat minden egyes lépéséhez szükséges kémiai reakciókhoz, a fertőzéshez és az egészségi állapothoz. A szövődmények közé tartozik a hegesedés, a fekélyképződés és a fertőzés. Az élelmiszerekben vagy étrend-kiegészítőkben lévő vitaminok aktív szerepet játszanak a sebgyógyuláshoz szükséges folyamatokban.

A-vitamin

A fehérje-gazdag rostos anyag, amely összekapcsolja a kollagénnel rendelkező szöveteket, C-vitamint, más néven aszkorbinsavat is fel kell használni. A sebek nem képesek meggyógyulni a C-vitamin nélkül. Egy genetikai mutáció az emberben nem képes az aszkorbinsav termelésére, mint más állatok, ezért a C-vitaminnak része kell az étrendnek. A C-vitamin hiánya fogvesztést, vérzésgátokat, fájdalmas ízületeket és lábakat, vérszegénységet és túlzott zúzódást okoz. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a citrusfélék, a paradicsom és a zöld leveles zöldségek.

B1-vitamin

A hámsejtek a bőrt és a bőrt és vénát képező sejtek külső felületét alkotják. A hámsejtek kialakításához a szervezetnek szüksége van az A-vitaminra, és ennek a vitaminnak a hiánya lelassítja a sebgyógyulást. A máj képes tárolni egy több hónapos, az A-vitaminból származó táplálék-ellátást, amelyet felhasználható formákká alakítanak át. Az A vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a csukamájolaj, a vaj, a tojássárgája és a narancssárga narancs, mint a sárgarépa, a sütőtök, a squash és az édesburgonya.

B2-vitamin

A szervezetnek szüksége van a B1-vitaminra, más néven tiaminra, hogy lebontsa a szénhidrátokat és a fehérjéket. A tiaminhiány kisebb kollagén termelést eredményez a sebek gyógyulásához. A C-vitamin segít a szervezetnek, hogy felszívja a tiamint, és a kávé és a tea csökkentheti a tiamin mennyiségét a szervezetben. A tiaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a máj, a sertéshús, a hal, a baromfi, a tojás, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

B3-vitamin

A B2-vitamin, amelyet riboflavinnak is neveznek, oxigént szolgáltat a sejtekhez, és lebontja a szénhidrátokat és a fehérjéket. A riboflavin hiánya csökkenti az állatok fertőzését megakadályozó antitestek termelését. A riboflavin segíthet az égési sérülések és sebek gyógyításában. A riboflavinban gazdag ételek közé tartozik a tej és tejtermékek, a hal, a dúsított gabonafélék és a kenyér, valamint a zöld leveles zöldségek.

A B3-vitamin vagy a niacin lebontja a szénhidrátokat és a fehérjéket. A szervezet képes a B3-vitamint a fehérjékben található aminosav-triptofánból, de a szervezet által termelt mennyiség nem felel meg a szervezet szükségleteinek. A niacint gyógyszerként egy pellagának nevezett betegség kezelésére használják, amely a rosszul táplált B3-vitamin hiányából adódik. A pellagra tünetei repedéseket okoznak a bőrben, amikor a bőr kiszárad és pattanékony lesz. Túl sok niacin okozza a bőr égését, viszket és pirossá válik. A triptofánban gazdag ételeket, amelyek a szervezetben B3-vitaminra készülnek, a baromfi és a tojás. A dúsított gabonafélék és kenyerek niacint tartalmaznak.

A szervezetnek szüksége van a B6-vitaminra, amit piridoxinnak is neveznek, enzimfunkcióval, hogy lebontják a fehérjéket és felhasználják az aminosavakat a növekedéshez. A fehérjék segítik a regeneráló edényeket és a sebgyógyuláshoz szükséges kollagént. A piridoxin részt vesz a triptofán niacin átalakításában. A B6-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a rizs, korpa, élesztő és baromfi, hal, sertés és dió.

B6-vitamin – piridoxin