Milyen vitaminokat tartalmaz a narancs?

Áttekintés

A narancsok jól ismertek magas C-vitamin koncentrációjukban, de a citrusfélék sok más vitamint és tápanyagot is tartalmaznak. A narancs is tartalmaz A-vitamint, sok B-vitamint és E-vitamint, amely rendszeres részét képezi az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek.

A-vitamin

Az A-vitamin fontos tápanyag a látás és az egészséges bőr számára. Azonban túlságosan mérgező lehet – a túladagolás károsíthatja a bőrt, gyengítheti vagy törékennyé teheti a csontokat, és fáradtságot és hányást okozhat. Forduljon orvoshoz, mielőtt meghaladja az amerikai vitamin javasolt napi adagját.

B Vitaminok

A vízben oldódó B-vitaminok fontos szerepet játszanak a sejtek metabolizmusában. A narancsban lévő B-vitaminok közül: B1-vitamin vagy tiamin, amely segíti a testproteint fehérjét, zsírt és szénhidrátot, a B2-vitamint vagy a riboflavint, amely a szénhidrátokat táplálékká alakítja és aktiválja a B6 vitamint és a folsavat, B3-vitamint vagy niacin , Alkoholt formál, szénhidrátból zsírokat képez, és szabályozza a koleszterint, a B5 vitamin vagy a panthoténsav segít a szervezetnek zsírokból energiát előállítani, szintetizálja a koleszterint és segíti a mellékvese aktiválódását, a B9 vitamin vagy a folsav segít a szervezetnek vörösvért termelni A B6-vitamin, amely szabályozza a hangulatokat és a mentális folyamatokat, segítve a neurotranszmittereket, a dopamint, a hormonokat, a melatonint és a szerotoninokat.

C vitamin

A C-vitamin egy vízben oldódó anyag, amely antioxidánsként hat, és különböző módon járul hozzá a szervezet általános egészségéhez. A vérlemezkék és az artériák merevségének csökkentésében bizonyos típusú szívbetegségek elleni védelmet nyújt. Erősíti az ereket és az izmokat is, segítve a szervezet kollagén termelését, és természetes antihisztamin. A C-vitamin hozzájárul a gyógyuláshoz, a vírusok leküzdéséhez, a májéki képződéshez és a test méregtelenítéséhez.

E-vitamin

Az E-vitamin segít a szervezetnek a glükóz folyamatában, és antioxidáns tulajdonságai védelmet nyújtanak bizonyos típusú rák és szívbetegségek ellen. Az E-vitamin a méreganyagoktól is védelmet nyújt a légszennyezettség, a premenstruációs szindróma, a szürkehályog, az ultraibolya sugárzás, a cukorbetegség és bizonyos neurológiai rendellenességek által okozott bőrkárosodás ellen. Mivel növeli az immunrendszer aktivitási szintjét, az E-vitamin korlátozott haszonnal jár a rheumatoid arthritisben és asztmában szenvedőknek.