Milyen veszélyekkel jár a vényköteles gyógyszerek lejárata?

A Potencia elvesztése

A legtöbb amerikai egy vagy két lejárt gyógyszert ült körül. Lehet, hogy kísértésbe veszi ezt a gyógyszert, de aggódik a biztonság miatt. A Harvard Orvosi Iskola Családegészségügyi Útmutatója szerint a vizsgált gyógyszerek 90% -a biztonságosnak bizonyult 15 évvel a lejárati dátumuk után. A nyilvánvaló probléma az, hogy nem akarod, hogy a gyógyszerek 10% -át ne használják, amelyek már nem biztonságosak vagy hatékonyak. Számos ok van arra, hogy elkerüljék a lejárt vényköteles gyógyszereket.

Változások a kémiai összetételben

Egyes gyógyszerek idővel elveszítik hatásukat, és kevésbé hatékonyak a tervezett állapot kezelésében. Ez különösen igaz az inzulinra és a nitroglicerinre. Ha orvosa szerint friss gyógyszert szed, de a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy az Ön állapota romlik, növelheti az adagot – káros eredményekkel. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Tanszéke azt ajánlja, hogy ne vegye be a lejárt gyógyszert, mert az már nem működik megfelelően.

Nem megfelelőbb

A kábítószerek olyan kémiai vegyületek, amelyek idővel képesek megváltoztatni a színeket, a szagokat és a textúrát. Kimosódhatnak kémiailag is, ami nem kívánt hatással van a testére. Bár ez ritka előfordulás, nem esély arra, hogy különösen akkor, ha a kábítószer sok évvel ezelőtt lejárt.

A régi, lejárt gyógyszerek mentése sok okból rossz gyakorlat. A fennmaradt antibiotikumok, amelyeket a következő betegségben szednek, valójában súlyosbíthatja az állapotát, ha más baktériumokkal fertőzött. A baktériumok erősebbé és gyógyszerrezisztenciává válhatnak, ha nem veszik be az antibiotikum teljes lefolyását. Az idős gyógyszerek ellenjavalltak lehetnek a jelenleg előírt gyógyszerekkel, és sem az orvosa, sem a gyógyszerésze nem tudja, hogy a lejárt gyógyszert szedi. Az Ön egészségi állapota idővel változhat, és bizonyos gyógyszerek nem megfelelőek az Ön számára. Végül, ha úgy dönt, hogy lejárt gyógyszert szed, akkor duplikálhatja egy jelenleg alkalmazott gyógyszernek a hatását. Könnyű például két különböző gyógyszert szedni, amelyek csökkentik a vérnyomását anélkül, hogy felismernék.