Milyen üdítőitalokban van nátrium-benzoát e211 benne?

Áttekintés

Nátrium-benzoátot adnak az üdítőitalokhoz tartósítószerként és baktériumölő anyagként. Az Amerikai Asthma és Allergia Alapítvány megállapítja, hogy jelentős számú ember jelentett allergiás reakciót a vegyületre. Az American Beverage Association jelentése egy másik fontos probléma az italok tartósítószerével: Az aszkorbinsav és a nátrium-benzoát felhasználásával készült üdítőitalok, amikor enyhén melegítik, hordozzák a két összetevő további kockázatát, és így egy ismert rákképző vegyületet képeznek, amely benzolt jelent.

Diet Soft Drinks

A nátrium-benzoát, más néven E211, a diétás üdítőitalok fő összetevője. A közérdekű tudományok központja jelzi, hogy a benzoesav az E211-hez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és allergiaproblémákat, csalánkiütéseket és asztmás állapotok súlyosbodását okozza. A Coca-Cola által gyártott diéta-koksz nem tartalmaz nátrium-benzoátot, A Coca-Cola egyéb italai, köztük a Fanta és a Sprite, továbbra is az E211-et használják a termelésben. A vállalat kijelenti, hogy az E211 hatásmegőrzés alternatívái és megváltoztatja a termék ízét. A Pepsi Max, valamint a Mountain Dew, a Sunkist Orange, a Nestea és a Nordic Mist diétás változatai továbbra is az egész világon használják a tartósítószert. A diétás koksz, a Pepsi diéta és a Lipton Diet Iced Tea a kálium-benzoátra és a citromsavra Tartósítószerként működik mind konzerv, mind műanyag palackozott üdítőitalokban.

Rendszeres üdítőitalok

Néhány, de nem minden, kereskedelmi üdítőital cég tartósítószerként nátrium-benzoátot használ. A Pepsi nem rendelkezik az összetevővel, míg a Dr. Pepper az E211-et alkalmazza a műanyag edények palackozott üdítőitalaiban, de nem alumínium dobozokban. A hegyi harmat a csomagolás minden formájában E211-et használ más tartósítószerek mellett, beleértve az eritorbinsavat és a kalcium-dinátrium-EDTA-t. Dr. Pepper speciális italok, beleértve a cseresznye vanília-szódát, a bogyókat és a krémeket, valamint a cseresznye-szódát, tartalmaznak nátrium-benzoátot. A 7 UP termékek a nátrium-benzoátból átkerültek, hogy tartósítószerként kálium-benzoátot és E-vitamin-acetátot használjanak. A szénsavas szódavíz és a tónusos víz italai, beleértve a Schweppes márkanév alatt gyártott italokat, tartósítószerként nátrium-benzoátot is használnak. A cukor- és gyümölcsízesítésű vizek, mint például a Nestlé gyümölcs- és vízitaljai, valamint a Saratoga márkájú Ripple Water italok tartalmazzák az E211 összetevőket is.

Juice alapú üdítőitalok

A Hsien-Hsien Lei, biotechnológiai és járványügyi tanácsadó 2007-ben “DNS és Disease” -ként beszámolt arról, hogy a nátrium-benzoát és a C-vitamin kombinációja károsítja a mitokondriális DNS-t a szervezetben. Az eredetileg Peter Piper, az öregedéssel foglalkozó kutató és az Egyesült Királyság Sheffield Egyetemének biotechnológiai és molekuláris biológusa által végzett kutatás elszigetelte az E211 károsodását a sejt DNS-hez. Az aszkorbinsav keverékét, amelyet általában C- , És az E211 vagy a nátrium-benzoát, kombinálva benzolt képez. Számos termék, köztük a Fanta Ananász és a Vault Zero, tartalmazta a két összetevőt, mielőtt a termékeket eltávolították a polcokon 2006-ban egy pert követve, amely megkövetelte a Coca-Cola leállítását. A PepsiCo számos italból eltávolította az E211-et a perek megelőzésére.