Milyen tényezők befolyásolják a fizikai fejlődést?

Áttekintés

A fizikai fejlődést és a növekedést mind a genetikai, mind a környezeti tényezők befolyásolják. Például az alultápláltság késleltetheti a gyermek fizikai fejlődését. Másfelől a Minnesota Egyetem szerint bizonyos környezeti tényezők szerepe, például a gyermek gyakorlása, sokkal kisebb hatással van a fizikai fejlődésre, mint korábban gondolták.

Genetika

Amikor egy gyermek születik, egyedülálló genetikai utasításai vannak, amelyek befolyásolják fizikai növekedését. A Minnesota Egyetem szerint a genetika erősen befolyásolja a növekedés mértékét, a testrészek méretét és a növekedési események megjelenését. Egy tanulmányban Dr. Stefan A. Czerwinski és kollégái harminc évig követték alanyainkat. Az ilyen szülői mérések, mint a magasság és a súly, ezek a tudósok 30 évesen tudták pontosan megjósolni az alanyok hozzávetőleges magasságát és súlyát. A szülői értékekhez szorosan kapcsolódó egyéb tényezők a vérnyomás és a testzsír százalékos aránya, valamint az izom és a teljes testtömeg. A tanulmányt az “American Journal of Human Biology” publikálta 2007 szeptemberében.

Környezet

A genetika önmagában azonban nem tudja meghatározni a gyermek fizikai fejlődését. A Minnesota Twin tanulmányok kimutatták például, hogy még az azonos ikrek, akik ugyanazokkal a génekkel osztoznak, felnőhetnek más magasságokká, ha más környezetben emelkednek. Az ilyen környezeti tényezők, mint a táplálkozás, jelentősen befolyásolják a fizikai növekedést. Az Egyesült Nemzetek Egyeteme szerint az alultápláltság késleltetheti a fizikai növekedést és fejlődést. Ez befolyásolhatja a csontok és a fogak minőségét és szerkezetét, a testrészek méretét és késlelteti a serdülőkorú növekedést. Ha a gyermek később jobb táplálékot kap, valószínűleg képes lesz felzárkózni, attól függően, hogy milyen súlyos volt az alultápláltság. A táplálkozás mellett más környezeti tényezők, mint az éghajlat és a toxinok szintén befolyásolhatják a fizikai fejlődést.

Krónikus betegségek

A súlyos, krónikus betegségek és műtétek negatív hatással vannak a gyermek fizikai fejlődésére. Dr. ML Cepeda és kollégái például 30-at tanulmányoztak, akiknek homozigóta sarlósejtes betegségei nyolc és 19 év közöttiek voltak. A 2000 januárjában megjelent “Journal of the National Medical Association” című tanulmányában a szerzők beszámoltak arról, hogy alanyai Szignifikánsan rövidebbek és alacsonyabbak, mint egészséges kontrolluk. A szérum fejlődését is késleltette a sarlósejtes betegségben szenvedő serdülőknél.