Milyen kezelések vannak az intraduktális papillómában?

Áttekintés

A papillómák jóindulatú kóros növekedést jelentenek az emlő tejcsatornáiban, a csövekhez, amelyek összekapcsolják a mirigy-lobulákat a mellbimbóval. Az intraductális papillómákban szenvedő nők tipikusan kóros mellékpajzsmirigyeket tapasztalnak, valamint az érintett mellben fellépő fájdalmat és az emlődaganat kialakulását. Habár a papillómák általában nem rákosak, szükségessé válhatnak kezelésre, hogy csökkentsék a mellrák kialakulásának jövőbeni kockázatát.

Melltartó műtét

A mellszívó papillóma legtöbb esetét hatékonyan kezelik melltartó műtéttel, jelentette be a MedlinePlus. Mivel ezek a papillómák általában jóindulatúak, a tumornak nincs invazív tulajdonsága és reagál a sebészi kivágásra. A műtét során az orvos egy kis metszést alkot a mellében, és levágja a daganatos szöveteket, egészséges mellszövetet hagyva hátra. Annak igazolására, hogy a papilloma jóindulatú, a sebész gyakran eltávolítja a szövetekből kis mintákat a daganat körül, hogy tesztelje a tumorsejtek jelenlétét, ami súlyosabb és invazív daganatot jelentene. Az intraductális papillómás nőknél a papillóma jellemzőitől függően műtétre lehet szükség egy vagy mindkét melleknél.

Kötözés eltávolítása

Bizonyos esetekben a mellbél papillómája magában foglalja a mellbimbót, mivel minden mellbimbó kis mennyiségű ductalis szövetet tartalmaz. Amikor a papilloma a mellbimbóban fordul elő, papillomatosisnak nevezett állapotot hoz létre, amely mellbimbó eltávolítását igényli a daganat kezelésére. A műtét súlyossága függ a daganat jellemzőitől, és részleges vagy teljes mellbimbó eltávolítását igényli egy vagy mindkét mell alatt, jelentette be az UCLA Health System. A mellbimbás elváltozása megzavarhatja vagy eltörölheti a szoptatás képességét a kezelés után, ezért a kezelés előtt a betegnek megbeszélnie kell a mellbimbó kivágásának hatását orvosával.

Rendszeres megfigyelés

Azoknál a betegeknél, akiknél a mell papillómáit fejlesztették ki, rendszeresen ellenőrizni kell a melle egészségét is. Mivel a papillómák a csatorna sejtek rendellenes növekedéséből származnak, mint a ductalis emlőrákban, a papillómás betegek hajlamosak lehetnek emlőrák bizonyos formáira. A MedlinePlus azt jelzi, hogy ez a kockázat különösen nyilvánvaló azoknál a betegeknél, akiknek az emlőrákos családtagja volt, vagy azoknál a betegeknél, akiknél a papillómák rendellenes sejteket tartalmaztak. A rendszeres klinikai vizsgálatok és a mammográfiák segítik a mellductusok potenciálisan rákos növekedésének kimutatását, és lehetővé teszik az emlőrák korai kezelését.