Milyen emberi testrendszerek működnek együtt az immunrendszerrel?

Thymus

Az immunrendszer felelős azért, hogy megvédje a szervezetet a betegségek és más kórokozók, köztük vírusok, baktériumok és paraziták által okozott invázió ellen. Az immunrendszer a fertőzés elleni védelemben is részt vesz a trauma normál gyógyulási válaszában. Bár a test egy integrált egész és minden rendszer együtt dolgozik, az immunrendszerrel működő főbb testrendszerek a nyirok-, keringési, mozgásszervi és emésztőrendszeri rendszerek.

Nyirokrendszer

A thymus egy speciális szerv, és része az immunrendszernek. A thymus a szegycsont alatt helyezkedik el, és csak fiataloknál aktív. Úgy gondolhatjuk, mint az érett test immuno-képzési területe, ahol az immunsejtek megtanulják megkülönböztetni a kórokozókat az éntől.

Keringési rendszer

A nyirokrendszeren keresztül a test mozgatja a folyadékokat a vér és a keringési rendszeren kívül. A nyirok az immunsejtek és az immunjelzések keringésének fő útja. Több ezer nyirokcsomót tartalmaz, ahol az immunsejtek mintázzák és reagálnak a támadó patogénekre. A mandulák, a függelék és a bélhez kapcsolódó nyirokszövetek (GALT) hasonlóak a nyirokcsomókhoz, és sokkal speciálisabb szervek, amelyeket a szervezet az immunválaszok kifejlesztésére és mérséklésére használja.

Vázizom rendszer

A keringési rendszer az erekből és a szívből áll, és fontos szerepet játszik az immunsejtek által a testen való utazás során.

Emésztőrendszer

Az izmok mozgása révén a nyirok mozgása az egész testben történik. Ez az egyik fő oka annak, hogy a rendszeres testmozgás kritikus fontosságú az egészséges immunrendszer működéséhez. A testben lévő hosszú, lapos csontok csontja az, ahol a vérsejtek, beleértve az immunsejteket, növekednek és érettek, mielőtt belépnek a keringési és nyirokrendszeri rendszerekbe.

Az emésztőrendszer létfontosságú a megfelelő immunműködés szempontjából. A GALT, beleértve a mandulákat és a függeléket, azok a helyek, ahol a testek decifái, amelyek idegen anyagok élelmiszerek és amelyek kórokozók, segítenek normális immunműködés kialakulásában.

Egyéb rendszerek

A négy nagy rendszer mellett a légzőszervi, az idegrendszeri és az endokrin rendszer is nagymértékben részt vesz az immunrendszer működésében. A tüdők integrálódnak az immunrendszer kórokozókhoz való expozíciójához, és az emésztőrendszerhez hasonlóan nagy mennyiségű immunmintákkal rendelkeznek. Az idegrendszer és az endokrin rendszer ugyanazokat a jelző vegyi anyagokat osztja meg, mint az immunrendszer, és az immunrendszer mellett elengedhetetlenek a szervezet egyensúlyához és a homeosztázishoz (a belső egyensúly fenntartásához szükséges képesség).