Milyen előnyökkel jár az l tirozin a függőség helyreállításához?

Neurotransmitter egyensúlytalanság

Az addikció egy multifaktoriális rendellenesség, amely magában foglalja a normális társadalmi, viselkedési és fiziológiai folyamatok megzavarását. Habár a fogalommeghatározások változatosak, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a “függőség” a károsult személy károsodásának kockázatát és a visszaélésszerű anyag használatának megszüntetésének szükségességét jelenti, még akkor is, ha a drogfüggő nem érti a peszticidek következményeit, vagy tartózkodik a tartózkodástól. Az addiktusok, akik úgy döntnek, hogy belépnek gyógyulásba, az anyagcsere következtében fellépő neurotranszmitter útvonalak megváltozásával kell szembenézniük.

Dopamin Pathways

A neurotranszmitterek olyan kémiai messenger molekulák, mint a dopamin vagy a szerotonin, amelyeket az agyad az idegrendszerben az impulzusok továbbítására használja. A neurotranszmittereket egy idegsejt vagy neuron végén szabadítják fel, és a következő neuron vonalán lévő receptorok felveszi. Ez az egyik impulzust az egyik neuronról a másikra továbbítja. A legtöbb addiktív viselkedést okozó anyag vagy a neurotranszmittereket lecsökkenti a létfontosságú agyközpontokban, vagy felborítja az egyensúlyt a neurotranszmitterek és receptoraik között.

Alvási zavar

A dopamin a L-tirozin aminosavból szintetizálódik a szervezet számos helyén, beleértve az agyat is. A dopamin receptorok szinte mindenütt jelenlévő jelenléte a különböző szervekben és szövetekben igazolja ennek a neurotranszmitternek a fontosságát. Mivel a dopamin létfontosságú szerepet játszik az agy élvezetében, az örömöt vagy eufóriát idéző ​​anyagok, mint például a kokain vagy a metamfetamin, tipikusan a dopamin útvonalak ingerlését okozzák. A dopamin hatásai befolyásolják hangulatát, érzelmi reakcióidat, alvási ciklusokat, a fájdalomérzést és a motor működését, illetve a mozgást.

Hangulati zavarok

A normál alvási ciklusok megzavarása gyakori a függőségben, és ennek a zavarnak nagy részét a neurotranszmitter-szintek változása vagy a hozzájuk reagáló receptorok befolyásolják. A 2001-es cikk a “The Journal of Neuroscience” című dokumentumban ismerteti a dopamin szerepét a normál alvási ciklusok fenntartásában és a különböző alvási szintek szabályozásában. Az alvás szerkezetére gyakorolt ​​közvetlen hatása mellett a dopamin receptorok stimulálása befolyásolja az éberséget, a fókuszálási képességet és a motivációt.

sóvárgást

A depresszió és más hangulati zavarok gyakran szenvedélybetegeknél tapasztalhatók. Az ilyen rendellenességek gyakran a kábítószerrel való visszaélés közvetlen következményei, nem pedig a drogfüggő személyiségének része. Valójában a depresszió diagnózisát nem szabad elvégezni addig, amíg egy drogfüggő már nem volt “tiszta”. Számos tanulmány vizsgálta a dopamin alulbecsült szerepét a depresszióban, beleértve egy 2007-es felülvizsgálatot is, amelyet a német Der Nervenarzt című folyóiratban közöltek.

A drogfüggők helyreállításának meg kell találnia a módját, hogy legyőzzék azokat a sóvárgásokat, amelyek megakadályozzák terápiás erőfeszítéseiket. A 2008-as Neuron-tanulmány szerint néhány anyag, mint például a metamfetamin, sok hónapon keresztül megváltoztathatja az agyban a dopamin-dinamikát, különösen az agyközpontokban, amelyek a sóvárgást és a habituációt szabályozzák. A dopamin feltöltése ezeken a központokban és a normál receptor aktivitás újbóli létrehozása segíthet a kábítószer-függők visszaszerzésében a cukorkák enyhítésében.

szempontok

Az L-tirozin egy olyan aminosav, amely a dopamin és más katekolamin neurotranszmitterek, például norepinefrin és epinefrin prekurzorként szolgál. Elméletileg a létfontosságú agyközpontokban az L-tirozin szintjének növelése növelné a dopamin szintézisét és enyhítené a függőség egyes tüneteit. Valójában a drogfüggők helyreállítása általában a L-tirozinnal kiegészül a kezelési protokoll részeként. Az L-tirozin azonban nem tudományosan bizonyítottan hasznot húz a függőség helyreállításában, ezért az L-tirozin kipróbálásában érdekelt egyéneknek meg kell vizsgálniuk orvosukkal.