Mi okozza az energiahiányt és a fogyást?

Áttekintés

A legtöbb ember életében valamilyen fáradtságot és súlyváltozást tapasztal. Sok esetben stressz, gyógyszeres kezelés vagy enyhe megfázás vagy vírus okoz ilyen tüneteket. Az energiahiány és a fogyás súlyos állapotot, például depressziót, alultápláltságot vagy rákot is jelenthet. Ha tünetei súlyosak vagy tartósak, kérjen útmutatást orvosától. Miután meghatározta és kezeli a mögöttes okot, az energia- és súlyprobléma hiánya általában javul.

Depresszió

A depresszió összetett pszichológiai betegség, amely hosszú távú érzelmi időszakokat okoz, mint például a szomorúság, a magány, a harag vagy a célhiány, amelyek zavarják az egyén normális működését. Bár a depresszió tünetei változatosak, az energiahiány és a fogyás gyakoriak. További tünetek közé tartozhat az álmatlanság vagy a túlzott álmosság, a test fájdalmai, a nyilvánvaló ok nélküli sírás, az örömteli tevékenységek és a folyamatos pesszimizmus iránti érdeklődés elvesztése. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint a legsúlyosabb depressziós esetek is kezelhetők, leggyakrabban egyéni tanácsadás és gyógyszeres kezelés kombinációján keresztül. Ha Ön vagy egy szeretett személy legalább egy olyan depresszió tünetét tapasztalja, amely gyakran visszatér vagy két hétnél hosszabb ideig tart, kérjen tanácsot orvosától.

Alultápláltság

Az alultápláltság akkor fordul elő, ha a szervezet nem kap megfelelő tápanyagot. Ez akkor fordulhat elő, ha hiányzik egy általános kiegyensúlyozott étrend, vagy ha súlyosan hiányos egy tápanyagban. Azok az emberek, akik nem férnek hozzá az egészséges ételekhez és azok, akiknek az orvosi rendellenességek megzavarják az emésztést, mint például a cöliákia és a Crohn-betegség, az alultápláltság tünetei lehetnek, amelyek magukban foglalják a fizikai gyengeséget, fogyást, szédülést és a fertőzések és betegségek fokozott fogékonyságát . A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint az alultápláltság továbbra is jelentős problémákat vet fel a világon, különösen a gyermekek körében. Az alultápláltság kezelése magában foglalhatja az általánosan javított étrendet, a vitamin-kiegészítést vagy az alapbetegség kezelését. Ha nehézségekbe ütközik az egészséges táplálkozás, vagy csökkentett energiával és súlycsökkenéssel küszködnek, nincs látható oka, azonnal kérjen orvosát.

Rák

Bizonyos esetekben a fogyás és az energiahiány súlyos betegség tünetei, például a rák. A ráksejtek a szervezet energiaellátottságának nagy részét használhatják fel, és rendkívüli fáradtsághoz és súlyvesztéshez vezethetnek. A rák megváltoztathatja azt is, ahogy a szervezet reagál bizonyos ételekre, ami hasonló tüneteket eredményez. Az American Cancer Society szerint minden rákos beteg elvárhatja a súlycsökkenés és a betegség alatt valamilyen ponton csökkentett energiát, kezdeti tünetként vagy a kezelés mellékhatásaként, például a kemoterápiában. A rák további tünetei lehetnek láz, fájdalom és a bőr tónusának megváltozása.