Mi okozza a vérrögöket a lábakban?

Áttekintés

Vérrögök fordulnak elő, ha a vér folyadékból szilárd anyaggá válik. A vérrög belsejében kialakuló vérrög, és ott marad, trombusnak nevezik. A mélyvénás trombózis vagy a DVT általában a lábszárban fordul elő. Számos tényező növelheti a vérrögképződés kialakulásának kockázatát a lábakban, különösen, ha egyszerre több kockázati tényező is előfordul.

Véna károsodás

A Nemzeti Szívsebészeti és Vérintézet szerint vérrög alakulhat ki a lábakon, ha károsodik a vénás bélés. A sérülés sebészeti beavatkozás, súlyos sérülés, gyulladás vagy immunválasz következménye lehet. A vénákban fellépő sérülések vagy műtétek lelassíthatják a véráramlást, növelve a vérrögképződés kockázatát. A műtét során alkalmazott általános érzéstelenítők szélesíthetik az ereket, ami növeli a vérminták és az alvadás kockázatát, jelentette a MayoClinic.com.

Lassú véráramlás

Vérrögök alakulhatnak ki a lábakban a mozgás hiánya miatt. A hosszú ideig tartó inaktivitás lassú vagy lassú véráramlást okozhat, jegyzi meg a National Heart Lung and Blood Institute. A hosszan tartó ültetés, a bénulás és az ágyban a sebészeti beavatkozás után a lábak megmaradnak. A vér nem forog a lábakon, mert a borjú izmok nem kötnek össze. A vérkeringés hiánya vérrögképződést okoz, jelentette a MayoClinic.com.

Terhesség

A terhesség, vagy a közelmúltban születéskor vérrögök képződhetnek a lábakban, jelentette a FamilyDoctor.org. A terhesség növeli a nyomást a medence és a lábak ereiben. A vérrögképződés kockázata a terhességtől akár hat héttel is folytatható a csecsemő után, jelentette MayoClinic.com.

Szív elégtelenség

A szívelégtelenségben szenvedő emberek vérrögképződéseket okozhatnak a lábakban, mert a sérült szív nem szivattyúzza a vért annyira, mint a normális szív. A Mayo Clinic azt tanácsolja, hogy a nem megfelelő véráramlás a lábakhoz növeli azt a lehetőséget, hogy a vér összegyűlhet és vérrögbe kerülhet.

A Mayo Klinika szerint a rák egyes formái növelhetik a vérben lévő anyagok mennyiségét, amelyek vérrögöket okoznak. A rák kezelés növeli a vérrögök kockázatát is.

Bizonyos öröklött állapotok miatt a vér a normálisnál vastagabbá válik, növelve ezzel a vér alvadási hajlamát, állítja a Nemzeti Szívsebészeti és Vérintézet. A MayoClinic.com arról számol be, hogy egyes öröklött állapotok nem okozhatnak problémákat, ha egy vagy több más kockázati tényezővel kombinálják.

A vérrögöket okozó egyéb kockázati tényezők közé tartoznak a fogamzásgátló tabletták vagy hormonpótlás, a vérrögök, a dohányzás, a túlsúly vagy az elhízás családi története, jegyzi meg a Mayo Clinic.

Rák

Öröklődő feltételek

Egyéb kockázati tényezők