Mi okozza a túl sok kalciumot a vizeletben?

Áttekintés

Számos körülmény okozhat hypercalciuria, vagy túl sok kalcium a vizeletben. A MedlinePlus szerint a kalcium segít az ember testének erős csontok és fogak építésében. A kalcium fontos szerepet játszik a szívműködés, az izomösszehúzódások, az idegjelzés és a véralvadás szempontjából is. Egyes egyéneknek lehetnek olyan betegségei, amelyekben a kalcium a csontokból és szövetekből mobilizálódik, majd a testből a vizelettel választódik ki.

Angolkór

A Rickets olyan gyermekkori állapot, amely hiperkalciuriát okozhat. A Maryland-i Egyetem Orvostudományi Centruma szerint a rozmadarak olyan rendellenességek, melyeket elégtelen D-vitamin, kalcium vagy foszfát okoz, és gyenge és puha csontokat eredményez. Egy személy nem kaphat elegendő D-vitamint az étrendjében, ha nehézségekbe ütközik a tejtermékek emésztése, nem fogyaszt elegendő mennyiségű tejterméket, szigorú vegetáriánus étrendet követ, vagy nem kap megfelelő napfényt. A roszkákhoz társuló gyakori tünetek közé tartozik a vizeletben megnövekedett kalcium, a csontváz deformitása, pl. A bowlegs és a scoliosis, a csontfájdalom vagy gyengédség, a fogdeformációk, a késleltetett vagy gyengült növekedés, az izomgörcsök, a csonttörések megnövekedése és az alacsony termetűek. Az UMMC kijelenti, hogy bizonyos laboratóriumi vizsgálatok, beleértve a vizelet kalcium értékelését is, segíthetnek szabályozni a rákbetegségek diagnózisában.

Vesekövek

A vesekövek a hypercalciuria gyakori okai. Az Országos Cukorbeteg- és Emésztési és Vesebetegek Intézete megállapítja, hogy a vesekövek az egyik legfájdalmasabb urológiai körülmények közé tartoznak. A vesekövek szintén az emberi húgyúti traktus egyik leggyakoribb körülményei. A vese kövek évente mintegy 500 000 segélyhívó helyet foglalnak el az Egyesült Államokban, jelentette be a NIDDK. A vesék kövek kicsi, kavicsszerű lerakódások, amelyek egy személy vesében képződnek. Egyes betegek fájdalmas fájdalmat tapasztalhatnak a vese kúrájának áthaladásakor. A vesekövekkel kapcsolatos gyakori jelek és tünetek közé tartozik a vizeletben felesleges kalcium, a súlyos egyoldalú hát, a has, az hasi és az ágyék fájdalma, a vizelés során fellépő fájdalom, a vizeletben lévő vér, hányinger és hányás, Esetek, láz és hidegrázás.

Hyperparathyreoidismus

A hyperparathyreoidizmus a hypercalciuria egyik lehetséges oka. A MayoClinic.com szerint a hyperparathyreosis a mellékpajzsmirigy hormon vagy parathormon feleslege a véráramban, amelyet az egy vagy több ember négy mellékpajzsmirigy túlzott aktivitása okoz. A mellékpajzsmirigyek kicsi, rizs alakú mirigyek a nyakban, amelyek parathormont termelnek. A parathormon felelős a kalciumszint szabályozásáért a véráramban és bizonyos szövetekben. A hyperparathyreoidához kapcsolódó gyakori tünetek közé tartozik a felesleges kalcium a vizeletben, a gyakori vizelés, a törékeny csontok, amelyek könnyen törnek, hasi fájdalom, fáradtság enyhe aktivitás, gyengeség, depresszió, feledékenység, csontfájdalom, ízületi fájdalom és étvágytalanság esetén. A MayoClinic.com kijelenti, hogy a hyperparathyreoidához kapcsolódó gyakori szövődmények közé tartozik a csontritkulás, a vesekövek és a szív- és érrendszeri megbetegedések.