Mi okozza a száraz repedt kezeket?

A kemény szappanok gyakori használata

Száraz, repedt kezek különböző okok miatt fordulhatnak elő, fájdalmat okozhatnak vagy zavarják a napi tevékenységeket. A mély repedések szintén veszélyeztetettek a potenciálisan súlyos fertőzésekhez. A súlyosan száraz vagy repedezett bőrt a dermatológusnak kell értékelnie, hogy meghatározza a probléma alapját a Mayo Clinic szerint. Ez biztosítja, hogy az alapjául szolgáló feltételekkel megakadályozzák a lehetséges szövődmények kialakulását.

Kapcsolat Allergia

Ha túl gyakran használja a kezét, vagy durva szappanokat használ, gyorsan kiszáradhatja a bőrt. És a kézmosás forró vízzel is kiszáradhat és rosszabbul repedhet, ha eltávolítja a bőr védőolaját, az Iowa Egyetem szerint. A száraz szappanokkal vagy túl gyakran történő mosással kapcsolatos száraz, repedt kezek megelőzésére és kezelésére használjon kesztyűt edények mosogatásakor – és használjon enyhén hidratáló szappant, amelyet kifejezetten a száraz bőrre terveztek.

Ekcéma

Az allergiával való érintkezés szárazságot, vörösödést, gyulladást és egyéb tüneteket okozhat. Ez az állapot, amelyet kontakt dermatitisnek neveznek, hatással van minden korosztály számára, és az American Academy of Allergy, Asthma és Immunológia szerint késleltetett tüneteket okozhat. A kontakt dermatitisz gyakori okai közé tartoznak a tisztítószerek, a nikkel és más fémek, a kozmetikumok és a latex. Ha a tisztítás közben kesztyűt visel, és elkerülje az olyan anyagoknak való kitettséget, amelyek a tünetek felpuhulását okozzák, megakadályozhatják és kezelhetik a száraz, repedezett kezeket. Az Amerikai Osteopátiás Bőrgyógyászati ​​Kollégium figyelmeztet arra, hogy az allergénekkel való folyamatos érintkezés súlyosabbá teheti a tüneteket.

Alacsony környezeti páratartalom

Az ekcéma egy olyan krónikus rendellenesség az immunrendszerben, amely a kezében kilyukasztó, viszkető bőrfelületeket okoz. A Nemzeti Özvegyi Társaság szerint súlyos esetekben súlyos bőrbetegség alakulhat ki repedt, fájdalmas bőr. Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia kijelenti, hogy az ekcéma okozta betegek több mint fele tüneteket okoz a felnőttkorban. A kézi ekcéma kezelése általában életmódbeli változásokat, az olaj alapú kenőcsök és hidroklorizáló krémek hidratálásának gyakori hidratálásával jár.

A száraz ráncolt kéz más okai

A száraz bőr gyakoribb a téli hónapokban, amikor az alacsony kültéri páratartalom és a beltéri fűtési rendszerek robbanják a nedvességet, az Iowa Egyetem szerint. A kezeket gyakran súlyosan érintik, mivel gyakrabban vannak kitéve az éghajlati viszonyoknak és a száraz levegőknek, mint a test többi része, például a lábak. Amikor a kezek súlyosan megszáradnak, repedés, viszketés és fájdalom alakulhat ki. A kezek kezelése, a hidratáló száraz és a repedések kezelése a lehető legrövidebb időn belül helyi antibiotikumokkal megelőzheti és megszüntetheti a szárazságot, csökkentheti a fertőzés kockázatát és más szövődményeket.

A hipotireózis és a hormonális egyensúlyhiányt okozó egyéb rendellenességek bizonyos esetekben a bőr szárazságát és repedését okozhatják, az Iowa Egyetem szerint. A pikkelysömör, krónikus bőrbetegség, szárazságot, hámlást és a bőr megrepedését is okozhatja. Ezt a bőrrendellenességet a fehérvérsejtek abnormális aktivitása okozza, a T-limfocitáknak nevezik, a Mayo Clinic szerint. A kezelés tipikusan fényterápiát vagy gyógyszert jelent.