Mi okozza a májfoltokat a karomban?

V. expozíció

A májfoltok sík, általában ovális foltok, amelyek barna vagy fekete színűek. Ezek valójában semmi köze a máj- vagy májbetegséghez, májfoltoknak nevezik, mert színük hasonlít a máj sárgásbarna színére. A májfoltokat időnként foltokká nevezik, mivel általában 40 év felettieknél jelentkeznek, és általában a korral nőttek. A foltokban lévő szín a melaninból származik, amelyet nagy mennyiségben helyeznek el a melanocyták által előidézett bőrsejtek. A National Library of Medline Plus szerint a májfoltok a kezek, a karok, az arc és a váll hátsó részén jelentkeznek.

Szolárium ágyak

A Mayo Klinika szerint a májfoltok számának egyik oka napfénynek való kitettség. A foltok előállításához több évig tartó napi expozíció is igénybe vehető, és a leggyakoribb helyek a leggyakoribb helyek, amelyek a legtöbb napsugárzást kapják.

Szép bőr

A napsugárzás mellett az ultraibolya fénynek való kitettség más formái is okozhatnak májfoltokat. A British Columbia Cancer Agency szerint a barnító ágyak és a lámpák korai bőröregedést okoznak, és hozzájárulnak a májfoltok kialakulásához azokban az emberekben, akik rendszeresen használják őket.

Genetika

A tisztességes bőrű emberek hajlamosabbak az ultraibolya sugárzásból származó bőrkárosodásra, és ezért nagyobb kockázattal járnak a májfoltok. Az SPF 30 vagy újabb fényvédő használata a bőr védelme érdekében csökkentheti annak a valószínűségét, hogy egy méltányos bőrű személy májfoltokat alakít ki.

A genetika szerepet játszhat abban, hogy miért fejti ki a májfoltokat, míg a másik nem. Eddig egyetlen gént sem azonosítottak, amelyek növelnék az embernek a foltok kockázatát, ám egyesek szerint örökletesnek tűnnek, az Országos Gyógyítói Könyvtár szerint.