Mi okozza a kis fehér dudorokat az ajkakon?

Áttekintés

Az ajkakon apró fehér dudorok jelennek meg számos különböző ok miatt. Míg bizonyos típusú ajakütések lehetnek jóindulatúak, mások lehetnek tünetek bizonyos betegségekhez társítva. A szexuális úton terjedő betegségek, a rákos megbetegedések és az allergiás reakciók néhány olyan egészségügyi állapotot jelentenek, amelyek a fehér dudorok tüneteire utalhatnak. Mivel az ajakrudak különböző betegségek tünetei lehetnek, fontos, hogy orvosi diagnózist keressenek a megfelelő kezelési lehetőségekhez.

Fordyce granulátumok

A Fordyce granulátumok kicsi, fehéres vagy sárga papulák, amelyek a genitális területeken fejlődhetnek, de általában az ajkak határán jelennek meg. Ezek a granulátumok, amelyek kiscsoportos klaszterként jönnek létre, olyan faggyúmirigyek, amelyek nem tartalmaznak szőrtüszőket. Úgy gondolják, hogy születéskor jelen vannak, ezek a dudorok növekedni kezdenek és a pubertás után válnak láthatóvá. A felnőtt lakosság mintegy 80-95% -ánál fordul elő, a fordyce-foltok jóindulatúak, nem fertőzőek és nem igényelnek gyógykezelést.

Orális herpesz

A herpesz vírus által okozott herpesz-labialis olyan orális fertőzés, amely hideg sebek vagy ajakhólyagok kialakulását eredményezi az ajak- és szájterületeken. A vírus fertőző, és személyes kontaktuson keresztül továbbítható, például csókolózás, eszközök megosztása vagy fertőzött tárgyak használata. A herpesz labialis kísérő tünetei lehetnek fájdalmas lip papulesok, folyadékkal töltött buborékfóliák, láz és duzzadt nyaki mirigyek. Bár az állapot önmagában két héten belül tisztázható, a vírusellenes gyógyszerek segíthetnek a tünetekben. A vírus megismétlődése lehetséges, és szövődmények fordulhatnak elő olyan betegeknél, akiknek bizonyos betegségei vannak, például a rák.

Orális rák

A szájüregi rák számos tünet jelentkezhet, beleértve a szájüregben, a torokban vagy az ajkakon lévő dudorokat. Az ajakrák bizonyos sajátos tünetei a nyitott ajakos sebek, amelyek nem gyógyulnak és az ajak csomók kemények. A szájüregi rák kockázati tényezői közé tartozhat az alkoholfogyasztás vagy a dohány túlzott használata, valamint a prekancerózisos állapotok, például a leukoplakia. Ha észrevétlenül és kezeletlenül marad, a szájüregi rák végzetes lehet. Rendszeres fogászati ​​szűrések segíthetnek a gyanús ajaktörések korai kimutatásában és kezelésében.

Egyéb okok

A kontakt dermatitis is okozhat ajak dudorokat. Kis ajakhólyagok vagy papulák alakulhatnak ki, ha az emberek bizonyos élelmiszerekre vagy fogkrémekre allergiás reakciót tapasztalnak. A gyümölcsökben, például a mangóban található olajok bőrreakciói bőrkiütést vagy papulákat okozhatnak az ajkakon. A szájon vagy az ajkán is kialakulnak a jóindulatú daganatok, amelyeket fibromáknak neveznek. Mivel annyira sok oka lehet az ajakrudaknak, látnia kell egy orvost a diagnózis és a kezelés érdekében.