Mi okozza a fluoxetin hirtelen leállítását?

Szorongás

A fluoxetin egy vényköteles antidepresszáns, amelyet a Prozac márkanév alatt ismertek. A fluoxetint szedő személyek a fluoxetin használatának hirtelen abbahagyására, az antidepresszáns abbahagyás-szindrómára néven ismert általános állapotra gyakorolt ​​mellékhatásai lehetnek. A fluoxetin abbahagyásának mellékhatásai általában nem veszélyesek, de óriási kellemetlenségeket okozhatnak. A fluoxetint szedő betegeknek orvoshoz kell fordulniuk a legjobb kezelés végett. Tipikusan a fluoxetin dózisának fokozatos csökkenése ajánlott, nem pedig a kezelés hirtelen leállítása.

Gyomorproblémák

A Drugs.com által szolgáltatott gyógyszerbiztonsági információk szerint a szorongás és az idegesség a leggyakoribb mellékhatások a hirtelen fluoxetin abbahagyása miatt. A fluoxetin kezelés abbahagyása után az egyének körülbelül két százaléka szorongást és idegességet tapasztal. Számos egyéb szorongásos mellékhatást jelentettek hirtelen abbahagyás után, beleértve az ingerlékenységet, izgatottságot, sírt, fáradtságot, moodiness-ot, álmatlanságot és élénk álmodást.

fejfájás

Egy 2006-os cikk az American Family Physician-ben írja le az antidepresszáns abbahagyás szindróma számos olyan megnyilvánulását, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha az antidepresszánsokat, például a fluoxetint hirtelen leállítják. Ezek közé tartozik a gyomor-bélrendszeri mellékhatások, amelyek a hirtelen fluoxetin abbahagyás következtében jelentkezhetnek, beleértve a hasi fájdalmat, hasi görcsöt és hasmenést. Az étvágytalanság, az émelygés és a hányás is beszámoltak a fluoxetin használatának megszakításával kapcsolatos gastrointestinalis mellékhatásokról.

Mozgási nehézségek

A neurológiai mellékhatásokat általában a hirtelen fluoxetin abbahagyás hatásaként jelentik. Dr. Kate Ditto felsorolja a fluoxetin elvonásának potenciális neurológiai hatásait, például a fejfájást és a szédülést a posztgraduális orvostudomány egy 2003. augusztusi cikkében. Egyéb neurológiai tünetek, mint például a bőr bizsergése és zsibbadása, szintén jelentenek potenciális azonnali mellékhatásokat a fluoxetin használatának megszüntetésekor.

A fluoxetin-használók a mozgás és a motor-összehangolás problémáival találkozhatnak, ha abbahagyják a fluoxetin szedését. Ezek a mellékhatások nyugtalan láb szindrómának, a folyamatos mozgásnak és a képtelenek maradni maradnak. Azok a személyek, akik a fluoxetint hirtelen abbahagyták, szintén észlelhetik a Parkinson-kóros tüneteket, beleértve a remegést, a rázkódást és a koordináció elvesztését. A Dystonia, vagy a viszketés, amely az akaratlan izomösszehúzódásokból ered, szintén felléphet a hirtelen fluoxetin abbahagyás mellékhatásaként.