Mi okoz nehéz légzést?

Szorongás

A légzőrendszer a légzést segítő tüdőből, légutakból és izmokból áll. Ez a szervrendszer és szövetek szabályozzák, hogy az egyén belélegzi-e az oxigént és kilélegzik-e a szén-dioxidot. Amikor súlyos lélegeztetés következik be, általában túlérzékenységről vagy egy egészségügyi probléma tüneteiről van szó, mint például az asztma. Azok, akik súlyos légzést tapasztalnak, súlyosak lehetnek a mellkasban és a lélegzetvételben. Az egészségügyi szolgáltató segíthet a súlyos légzés okainak diagnosztizálásában és kezelésében.

Asztma

A szorongás általában az érzés és az idegesség érzését jelenti. Néhány ember esetében azonban a szorongás kikapcsolódhat és túlzott félelmet kelthet. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet megállapítja, hogy a szorongásos rendellenességek egy adott évben körülbelül 40 millió 18 éves és annál idősebb amerikai személyt érintenek. A szorongásos rendellenességekkel rendelkezők gyors légzést, izzadást, remegést, fáradtságot és fokozott szívritmust tapasztalhatnak. A hiperventiláció a súlyos szorongás egyik gyakori jele, amely csökkent vér oxigént és gyors vagy mély lélegzést okoz.

Tüdőtágulás

Az asztma a tüdő krónikus gyulladásos betegsége. Ez a körülmény a légutak légutai által okozott duzzanata és gyulladása, amelyek a tüdőbe befelé és kifelé vezetnek. Az asztmás betegek légzési problémákat tapasztalnak a szűkített légutak miatt, amelyek miatt a tüdő kevesebb levegőt szed. Az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 20 millió embernek asztmája van, és ezek közel 6 millióan gyermekek, a National Heart Lung and Blood Institute szerint. Az asztma fellángolása során a tünetek a kisebbektől a súlyosig terjedhetnek. Az asztma leggyakoribb tünetei közé tartozik a zihálás és a nehéz légzés, légszomj, mellkasi szorítás és köhögés.

Az emfizéma a tüdő krónikus és progresszív rendellenessége. A rendellenesség egyfajta krónikus obstruktív tüdőbetegség, amely károsítja a légzsákokat a tüdőben és a környező szövetekben. A tüdő légzsákjainak károsodása, más néven alveoláknak köszönhetően a tüdő kisebb oxigént szállít a véráramba, ami légzési problémákat okoz. A tüdőtágulat leggyakoribb okai a fehérjehiány és a dohányzás. Több mint 4000 vegyi anyag létezik a dohányfüstben, és ezek a vegyi anyagok fokozatosan elpusztítják a szervezet légutait, légzsákokat és rugalmas szálakat, jegyzi meg a MayoClinic.com. A tüdőtágulat tünetei: súlyos légzés, légszomj, nehézlégzés, fáradtság, mellkasi szorítás és krónikus köhögés. Sok esetben az emphysema megelőzhető életmódbeli változásokkal.