Mi az oka a myelin-idegkárosodásnak?

Áttekintés

A mielinhurok olyan zsíros réteg, amely védi az idegsejteket, és kiterjeszti az ideg egész hosszát, kivéve a kis, nem-mechanikus résekeket, amelyek a Ranvier csomópontjai. A myelin segít felgyorsítani azt a sebességet, amellyel egy impulzus idegi úton halad, és az impulzust a Ranvier egyik csomójától a másikig ugrik. A mielinburkolat károsodása, melyet demielinizációnak neveznek, veszélyezteti az ideg impulzusképességét.

Gyulladás

Az ideggyulladást okozó betegségek szintén károsíthatják a mielin burkot. A demyelinizáló betegség leggyakoribb formája a szklerózis multiplex, az autoimmun rendellenesség, amelyben a szervezet immunrendszere megtámadja a saját idegeit. Bizonyos típusú encephalitis vagy agy gyulladása is károsíthatja a myelinot, a Dr. Mayo Clinic neurológus Dr. Jerry W. Swanson felsorolja a Devic-kór, más néven neuromyelitis optica, mint egy másik gyulladásos demyelinizáló betegség. Ez befolyásolja a látóidegeket és a gerincvelőt, és állandó vakságot okozhat.

vírusok

Dr. Seth Love a Bristol-i Egyetem Neuropathiológiai Intézetének Neuropszichológiai Tanszékétől a Journal of Clinical Pathology egyik cikkében a progresszív multifokális leucoencephalopathia (PML) a leggyakoribb vírus demyelinizáló betegség. Ez a betegség az idegkárosodás tüneteit okozza, mint például a motor működésének károsodása, a beszéd, az agyműködés és a látás, más vírusok, mint például a humán immunhiányos vírus vagy a HIV, a kanyaróvírus és a herpesz zoster, .

Májkárosodás

A szeretet megjegyzi, hogy az alkoholfogyasztás májkárosodása demyelinizáló állapotot okozhat központi pontiné myelinolysisnek vagy CPM-nek. Ezt a betegséget az összetévesztés, a kar és a láb gyengesége, valamint a beszédzavar gyors megjelenése jellemzi. Ez a betegség májtranszplantáció alatt álló betegeknél is előfordulhat.

Nem megfelelő vérellátás

A legtöbb esetben a vérellátás hiánya okozza a szövetek halálát az agyban, de néha, amikor a mielin burkolat nem kap elegendő oxigént a vérből, demyelinizáció következhet be. Ez a betegség olyan betegeknél fordulhat elő, akik súlyos cerebrovascularis betegségben szenvednek – bármilyen állapotban az agy vérellátása – vagy szívroham, fulladás, túladagolás vagy szénmonoxid mérgezés esetén, a Szerelem szerint.

Ha egy tumor, az artéria vagy a vénák nyomást gyakorolnak az ötödik agyi vagy trigeminalis idegre, akkor a kompresszió területén demielinizálódhat. Az eredmény a trigeminalis neuralgia, olyan állapot, amelyet a lövés jellemez, az elektromos sokkoló fájdalmat, amely az érintett területen az arcfelületen sugároz. A Merck kézikönyv az egészségügyi szakemberek számára azt állítja, hogy a fájdalom epizódjai rövidek, néhány másodperctől 2 percig tartanak, de súlyosságuk miatt leállíthatók.

Nyomás