Mi az oka a megnövekedett dopaminnak?

Áttekintés

A dopamin, egy neurotranszmitter, a neuronoktól az idegsejtekig továbbítja a jeleket, noha néhány neuronok dopamint termelnek. Ez az, amikor ezek a dopamin neuronok aktiválódnak, hogy felszabadítják a dopamint. Az agynak két része van benne, a substantia nigra és a ventrális tegmentális terület, vagy VTA. A VTA dopamin neuronok váratlan jutalomhoz kapcsolódnak. Néhány megállapítás azt is sugallta, hogy a dopamin felszabadul, ha megkönnyebbül az aversív esemény, ami önmagában jutalom. A “Psychology Today” weboldal szerint a dopamin kapcsolódik az izommozgás, az eufória, az álmatlanság, az étvágytalanság és a motiváció megindításához. Azt is meg kell jegyezni, hogy részt vesz a figyelemben és a koncentrálási képességben.

Kábítószer

Az illegális és gyógyszeres gyógyszerek képesek dopamin felemelésére. Ez a leggyakoribb a Parkinson-kór és a Levodopa gyógyszeres kezelés során. A Parkinson céljai a dopaminreceptorok, kimerítik a vegyszert, míg a Levodopa az elveszett dopamin helyettesít. A figyelemhiányos rendellenesség kezelésére a ritalin, egy másik dopamin-fokozó hatóanyag a dopamin hozzáadásával járul hozzá a feszengetes, kifogástalan viselkedéshez. A stimulánsok, például az alkohol és a kokain, olyan hatóanyagok, amelyek az agyban dopamint szabadítanak fel.

Kockázatvállalás

A Vanderbilt Egyetemen és az Albert Einstein Orvostudományi Főiskolán végzett vizsgálat a Treatment Solutions Network weboldalán bemutatta a kockázatvállalást és az izgalmakat közvetlenül a dopaminra. A 34 személy eredményei azt mutatták, hogy a kockázatvállalók kevesebb dopaminreceptorral rendelkeznek, mint a nem kockázatosok. Az agyuk nem képes korlátozni a felszabadult dopamin mennyiségét, ezért nagy a kockázata, és később többet akar.

Álmatlanság

A Science Daily honlapja szerint az álmatlanság növelheti a dopamin szintjét az agyban. Egy egészséges alvás résztvevőkkel végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az alváshiány fokozta a striatumban lévő dopamint, amely összefüggésbe hozható a motivációval és a jutalomval, valamint a thalamus, amely az éberséghez kapcsolódik. Úgy tűnik, hogy az alváshiány elősegíti az ébrenlétet, amely ellensúlyozza az alvásvesztést. Ezt mutatják olyan stimulánsokkal is, amelyek megakadályozzák az alvást, például amfetaminokat, a dopamin növelésével.

Szerelembe esni

A dopamin szerepet játszik a limbikus rendszerben, amely az érzelmeket szabályozza. A “Pszichológia ma” honlapja szerint Dr. Helen Fisher elmélete szerint a szerelmes belélegzés, az érzés érzése az agy kémiai vonatkozásában van, és közvetlenül kapcsolódik a dopaminhoz. A dopamin már kapcsolódik az eufóriához és az élvezetes érzésekhez. A dopamin-szintek növekedése az alvás és az étvágy elvesztését, a felesleges energiát, valamint a “természetes magasat” okozza. Ezek nagyon hasonlítanak ahhoz, hogy szeretni lehessenek.

Nora Volkow, a pszichiáter szerint “a máshol végzett állatkísérletek során kimutatták, hogy növeli a dopamin felszabadulását és növeli a dopamin receptorok számát.” A testmozgással együtt bizonyos ételek és kiegészítők emelik az agyban a dopamin szintjét is A C-vitamin és az E-vitamin kiegészítők növelik a dopamint, és tirozin vagy antioxidánsok, például gyümölcsök, zöldségek, mandula, avokádó, banán, lima bab, szezámmag, tökmag vagy tejtermékek fogyasztása növeli a dopaminszintet.

Más