Mi a zöld építészet előnyei?

Környezetvédelmi előnyök

Az Egyesült Államok Zöld Építési Tanácsának (USGBC) szerint a “zöld” vagy a fenntartható építési gyakorlatnak környezetvédelmi, gazdasági, egészségügyi és közösségi előnyei vannak. Az Egyesült Államokban az épületek a villamosenergia-fogyasztás 72% -át, az energiafelhasználás 39% -át, az összes szén-dioxid-kibocsátás 38% -át, a felhasznált nyersanyagok 40% -át, a hulladéktermelés 30% -át és az ivóvíz-fogyasztás 14% -át teszik ki. A zöld épület vagy építészet célja a fogyasztás és a hulladék minimalizálása, miközben maximalizálja a kényelmet és az életminőséget.

Gazdasági előnyök

A zöld építészet környezeti előnyei jelentősek. A zöld épületek elősegítik és védik az ökoszisztémákat és a biodiverzitást, javítják a levegő és a víz minőségét, csökkentik a szilárd hulladék mennyiségét és megőrzik a természeti erőforrásokat. Az USGBC szerint a hagyományos építésű kereskedelmi épületekhez képest a zöld épületek 26 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, 13 százalékkal alacsonyabbak a fenntartáshoz, 27 százalékkal magasabbak az utasok elégedettsége és 33 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint az épített környezet jelentős hatást gyakorol a természeti környezetre, és hogy a zöld építészet és a zöld épület segít a természeti erőforrások – különösen a víz – fogyasztásának csökkentésében. A tipikus vízfogyasztási arány az Egyesült Államokban napi 26 milliárd gallon, amelyből mintegy 7,8 milliárd gallon, vagyis 30 százalékot használnak kültéri célokra, mint például a tereprendezés. Az öko-barát épületek gyakran tartalmaznak víztakarékos stratégiákat az esővíz felhasználásának optimalizálására kültéri célokra, csökkentve annak szükségességét, hogy a felszín alatti forrásokba kerüljenek.

Egészségügyi és közösségi előnyök

Számos gazdasági előny származik a fenntartható épületekből, ideértve a csökkentett működési költségeket, a növekvő eszközértéket és nyereséget, a magasabb munkavállalói elégedettséget és termelékenységet, valamint az EcoWorld.com szerint az épület végső értékesítésének nagyobb valószínőségét. Jelentősen csökkentett közüzemi számlákkal a működési költségek alacsonyabbak lesznek, és a tulajdonosok gyorsabban visszaszerzik az építőiparba befektetett pénzeket. Ők is folytatni fogja a megtakarításokat. A fenntartható épületekhez kapcsolódó csökkentett működési költségek miatt, és mivel könnyebben tarthatók fenn, mint a hagyományos épületek, a tulajdonosok valószínűleg kevesebb üresedési arányt és jelentősen magasabb ingatlanértékeket tapasztalhatnak. A zöld épületek jellemzően optimális hőmérséklet-szabályozással és szellőztetéssel rendelkeznek, egészségesebb épületek, ahol dolgozni és maximálisan kihasználni a természetes fényt – olyan tényezők, amelyek következetesen vezetnek az alkalmazottak elégedettségének és termelékenységének javulásához, valamint kevesebb munkanapig.

Az USGBC szerint a környezetbarát épületek egészségügyi és közösségi előnyei közé tartozik a jobb beltéri levegőminőség, a hőmérsékletszabályozás és az akusztika, az optimális utasok kényelme és egészsége, a helyi infrastruktúrákra nehezedő terhek és a magasabb általános életminőség. Egy William J. Fisk, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa, a “Környezet és erőforrások éves áttekintése” című 2000. évi tanulmányában azt állítják, hogy az épületek és a beltéri környezetek tervezési elemei befolyásolják a fertőző légúti betegségek kialakulását , Allergiás és asztmás tünetek, valamint “beteg építés” szindróma (SBS). Úgy gondolják, hogy az SBS akut egészségügyi és kényelmet okozhat a lakók építésében, olyan hatások, amelyek úgy tűnnek, hogy összefüggnek azzal az idővel, amelyet egy olyan épületben töltöttek, amelyben a zöld alapelvek hiányoznak. A zöld épületeket úgy tervezték meg, hogy minimalizálják vagy megszüntessék az SBS esetleges okait, amelyek magukban foglalhatják az építőanyagok kifehérítését, illékony szerves vegyületek és formák jelenlétét, az ózon nem megfelelő szellőztetését és számos ipari vegyi anyag jelenlétét.