Mi a veszélye a hidrogén üzemanyagcelláknak?

Robbanásveszély

A hidrogén üzemanyagcellák forradalmasíthatják a közlekedési ágazatot, esetleg otthoni villamos energiát is. Ez a tüzelőanyag – a folyékony hidrogén -, amely az üzemanyagcella belsejében zajlik, amely a legtöbb szkeptikus szünetet tartja. 3 000 és 10 000 font közötti intenzív nyomás alatt tartják. Négyzethüvelyk, gyúlékony, és a gondolata emlékeztet a Hindenburg katasztrófára. A félelem részben mítoszra épül, de vannak olyan biztonsági aggályok, amelyeket fontolóra kell venni a hidrogéngazdaságra való áttérés előtt.

Éghetőség

A hidrogén nagy koncentrációban robbanásveszélyes, de hajlamos égni, nem robbanni. Ez a tulajdonság nem teljes egészében kiküszöböli a robbanásveszélyt, de biztonságosabbá teszi, mint minden üzemanyagként használt illékony anyagot. A hidrogén tartályokat szigorú tesztelésnek vetették alá és a legrosszabb forgatókönyveket. Az “Új tudós” 1996. novemberi számában közzétett tanulmányban Rob Edwards fizikus tesztelt egy teljes hidrogéntartályt úgy, hogy 70 percig 1600 fokos lángon áttörte azt, anélkül, hogy beesett volna. Megszúrta a tartályt páncélos piercing golyókkal is. A hidrogén néha égett és néha elhasadt, de nem robban.

toxicitás

A hidrogén rendkívül tűzveszélyes, mivel bármely olyan kémiai hallgató, aki hidrogéngázt gyújtott egy kémcsőben, igazolhatja. 14-szer kevesebb energiát vesz igénybe a hidrogén meggyújtásához, mint a földgáz meggyújtásához, Amory Lovins fehér könyve szerint a Rocky Mountain Intézet számára. A levegőben négyszer annyi koncentrációra van szükség, mint a gyújtó benzin gőze, ugyanakkor a hidrogén üzemanyagként való felhasználása hasonló veszélyt jelent a jelenleg használatban lévő tűzveszélyes üzemanyag tekintetében, Lovins szerint. A hidrogén veszélyt jelent az első válaszadók számára tűz esetén, mert a hidrogén láng a napfényben gyakorlatilag láthatatlan.

Klímaváltozás

A folyékony hidrogén normál hőmérsékleten és nyomáson azonnal levegővel érintkezve habzik. A nem megfelelően szellőztetett területeken összegyűjtött hidrogén rengeteg fulladásveszély fenyegeti a környéken élő embereket. A hidrogéngáz szagtalan és színtelen, és az oxigénnel való reakció, amely a szabad hidrogént ártalmatlan vízgőzré alakítja, nagyon lassan zajlik környezeti hőmérsékleten. Ennek eredményeként a szabad hidrogén oxigénhiányos környezetet teremt, amely fejfájást, az érzékek depresszióját, eszméletvesztést vagy akár halált okozhat.

A hidrogén számos “alapanyagból” kivonható, beleértve a földgázt, a vizet, sőt az olajat és a szenet. Az ipari felhasználásra szánt hidrogén többségét a természetes források védelmi tanácsa szerint a fosszilis tüzelőanyagokból bocsátják ki olyan folyamatba, amely bőséges mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe. Még a vízből kivont hidrogén is egészében a fosszilis tüzelőanyagok által termelt villamos energiával jár. Amíg a hidrogéntermelés szén-dioxid-mentes, a hidrogénnel működő autók nem lesznek hatásos globális felmelegedéscsökkentési stratégiák.