Mi a trichomoniasis és bakteriális vaginosis tünete?

Áttekintés

A bakteriális vaginosis (BV) és a trichomoniasis a világon a nőkre ható hüvelyi fertőzések leggyakoribb két típusa. A BV-t a hüvelyben általában jelen lévő baktériumok túlzott növekedése okozza. Bár úgy tűnik, hogy összefüggésben van a szexuális tevékenységgel, megzavarva a baktériumok normális egyensúlyát a hüvelyben, a BV nem tekinthető szexuális úton terjedő betegségnek (STD). Ezzel ellentétben a trichomoniasis egy szexuális érintkezésben elterjedt STD – amelyet egy támadó patogén okoz. Bár mindkét feltétel a férfiaknál jelen lehet, ritkán szenvednek tüneteket, a BV és a trichomoniasis két különböző fertőzés, de csaknem azonos módon manifesztálódhatnak.

Erős halszag

Mindkét fertőzés erős halszaga lehet. A BV-ben a szag gyakran rosszabb a női időszakban vagy közvetlenül a szex után. Ha erős halszagot észlel, ne próbálja lefedni az illatos szappanok használatával, mert ez súlyosbíthatja az állapotot. Ehelyett készítsen időpontot az egészségügyi szolgáltatóval, hogy megállapíthassa, hány vagina fertőzést okoz.

Rendellenes lemorzsolódás

Ha BV-je van, észrevehet egy vékony, törtfehér vagy szürke kisülést, amely egyenletesen bevonja a hüvely belsejét. A trichomoniasisban a hüvelyi kisülések sárgás-szürke vagy zöldes színűek lehetnek. Ne feledje, hogy bizonyos hüvelyi kiömlés egészséges, és megjelenése és szaga a menstruációs ciklus során megváltozhat. Próbálj meg figyelmet fordítani a testedre, hogy megtudd, mi a szokásos.

Viszkető

Bár BV kevésbé gyakori, mint a trichomoniasisban, a viszketés a fertőzés tünete lehet. Azonban, mivel a viszketés a vulvovaginalis candidiasis egyik leggyakoribb tünete – gyakran élesztő fertőzésnek nevezik – a nők gyakran tévednek tüneteikkel az élesztőgomba okozta tüneteket, és túlterhelt (OTC) élesztő fertőzéssel gyógyszereket. Ha élesztőgomba-kezelést alkalmaz, ha BV vagy trichimoniasis van, akkor a fertőzést még rosszabbá teheti. Lásd az egészségügyi szolgáltatót, ha úgy gondolja, hogy hüvelyi fertőzést okozhat. Meg tudja futtatni a megfelelő vizsgálatokat annak meghatározására, hogy milyen fertőzés van, hogy megfelelő gyógyszerrel kezelhessék.

Égés és irritáció

Egyes nők vizeletürítés és vörösség vagy duzzanat során égési sérülést tapasztalhatnak. Ez gyakoribb a trichomoniasisfertőzésekben, mint BV-ben, de jelen lehet bármelyikben. Ha kezeletlenül marad, mindkét feltétel növelheti a HIV és egyéb STD-k kockázatát. Ezenkívül ezek a feltételek terhes nőkön történő korai eljuttatáshoz vezethetnek.

Egyes BV vagy trichomoniasisos nők nem tapasztalnak semmilyen tüneteket. Valójában ez egy másik ok, amiért annyira fontos, hogy minden nő legalább évente egyszer látogassa meg orvosát, hogy évente egészségügyi vizsgálatot végezzen. A bal kezeletlen, a BV és a trichomoniasis számos szövődményhez vezethet, különösen terhes nőknél vagy bizonyos műtéteken átesett nőknél.

Nincsenek tünetek