Mi a szabály a 100 méteres sprintre?

Áttekintés

A 100 méteres sprint izgalmas esemény. Az emberi verseny egyik legigazabb formája, a sprinterek a lehető leggyorsabban futnak egyenes vonalban. A 100 méteres sprint győztese az első futó, aki átlép a célvonalon. A 100 méteres sprintre vonatkozó versenyszabályokat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályozza.

Rajt

Minden 100 méteres sprinternek meg kell kezdenie a versenyt a lábával a kezdőblokkokban. A hivatalos verseny indulók a sprinteket a blokkjuknak hívják, és parancsra a futók egy meghatározott pozíciót fogadnak el. A beállított pozíció megköveteli, hogy a futók mindkét lábát a blokkokba helyezzék, és elfoglalják a testük súlyát a kezükön. Az indító pisztolyán minden futó indul a versenyen.

Hibás rajt

Egy hamis indítást hívnak, amikor egy futó lábai elhagyják az induló blokkokat az indítópisztoly előtt. Ifjúsági és amatőr versenyeken az indító vagy a rendezett versenybíró elutasítja a hamis startot. Nemzetközi versenyeken a hamisítások mérésére szolgáló technológianak meg kell lennie. Az IAAF honlapja elmagyarázza, hogy a hamis indítás akkor merül fel, ha a futók reakcióideje kevesebb mint 0,12 másodperccel a fegyver után. A reakcióidőt a blokkok nyomásával méri, 0,12 másodperc a természetes idő, amelyről az agyról az izomzatba történő feldolgozásra vonatkozó információkhoz jut.

sávok

A sáv szélességét az IAAF szabályai vagy a 100 méteres sprintes esemény irányító testülete határozza meg. Minden olyan 100 méteres sprinter, aki elhagyja a sávját, vagy akadályozza egy másik sprinter útját, automatikusan kizárják a versenyből. A fehér vonalakra lépve úgy döntenek, hogy elhagyta a sávot a futam alatt. Ilyen körülmények között a versenybíró elrendelheti a verseny újrafutását, ha szükségesnek tartja.

Befejez

A cél a verseny döntő stádiuma, és nagyon izgalmas, amikor a sprinterek a képesség szempontjából közel állnak egymáshoz. Az IAAF szabályai szerint egy futó idejét rögzítik, amikor a test csomópontja áthalad a célvonalon. Az ifjúsági és amatőr 100 méteres sprintversenyeken a győztest egy versenybíró határozza meg a célvonalon. A nemzetközi versenyben az IAAF szabályai előírják, hogy a technológia telepítésre kerüljön a befejezési idő rögzítéséhez. Az időtartamok rögzítése és jelentése: 01 másodperc.