Mi a scoliosis hatása?

A test elcsúszása

A scoliosis a gerincben egy C- vagy S-alakú görbét foglal magában. Ez a rendellenesség a leggyakoribb a lányok körében, körülbelül 8 éves korától kezdve a tinédzser évekig. Az enyhe scoliosis esetén rendszeres ellenőrzések figyelik a gerincet. Súlyos scoliosis esetén műtét vagy gerincvelő szükséges. A scoliosis az emberek mintegy 2 százalékában fordul elő. Ha a rokonok szkolózisban szenvednek, a betegség kockázata 20 százalékra emelkedik, az Amerikai Ortopéd Sebészeti Szövetség mondja. A scoliosis felnőtteknél is előfordul.

Kötegelő használata

Amikor a gerinc görcsökkel jár, a vállak, a derék és a csípő nem igazodik. Ez azért történik, mert a gerincoszlop kicsit forgott. A gerinc-rendellenesség szintén a test egyik oldalára hajlik, hogy kompenzálja a görbe gerincét.

Sebészet

A scoliosis egy másik hatása az, hogy szükség van egy gerincre, hogy segítsék a gerincet. A záróelemet akkor használják, ha a növekedés még folyamatban van, és a gerinc görbe 25-30 foknál nagyobb, vagy ha a görbe 20-29 fok, és egyre súlyosabbá válik. Szintén szükség van egy zárójelre, ha két éves növekedési ütem van, és a gerinc görbe 20-29 fok. Ha ez egy nőstényt jelent, még nem kezdte el a menstruációt, jegyzi meg az Országos Arthritis és Csont- és Bőrbetegség Intézetét.

Hip problémák

A sebészet súlyos scoliosis hatása. Ez legalább két gerincoszlopot összekever. A rúdot gyakran beültetik a műtét során, hogy a gerincet egyenesen tartsák a jövő növekedéséig. A sebészi beavatkozás akkor történik, amikor a gerinc görbe 45 fok fölé esik, és fokozatosan rosszabbodik.

Az egyensúly és a zsugorodó magasság csökkenése

Amikor a scoliosis felnőtteknél fordul elő, sok mellékhatás van. A csípőproblémák az ízületi gyulladáshoz kapcsolódnak. A degeneratív scoliosis a bordák egyik oldalán nyilvánvalóbbá válik. A derék is kisebb az egyik oldalon, mint a másik.

A felnőtt szkolózis is problémákat okoz az egyensúlyban. A scoliosis csökkenti az általános magasságot, mivel a gerincoszlop eltorzítja a testet és csökkenti az állót.

A felnőtt szkolózis szintén fájdalmat okoz a lábakban, gyengeségben és zsibbadásban. Fájdalmak gyakran előfordulnak az idegek összenyomódása vagy a gerincből érkező ízületi fájdalom miatt is. Ezek a tünetek gyors orvosi konzultációt igényelnek.

Ritkán a felnőtt scoliosis a hólyag és a bélműködés elvesztését okozza. Ezek a problémák azonnali műtétet igényelnek.

A láb és a fenék fájdalmai

Hólyag- és bélproblémák