Mi a kezelés a lyukasztott tüdő számára?

Áttekintés

A lövés, a késsérülés vagy a nagy erejű tompa trauma okozta trauma, akár egy autóbaleset, mindez egy lyukasztott tüdő kialakulásához vezethet. Tipikusan, amikor a tüdőt átszúrják, traumás pneumothoraxhoz vezet, vagy levegő gyűjteménye a tüdőszövet és a mellkasi üreg között, vagy a pleurális térben. Nem általános állapot, de életveszélyes lehet és gyors értékelést és kezelést igényel. A kezelés a sérülés nagyságától és a tüdő és a környező szövet válaszától függ.

Oxigén

Tipikusan az ilyen típusú sérülésekkel rendelkezők közvetlenül jelentik a sürgősségi helyiséget, vagy vészhelyzeti orvosi szolgálat reagál a helyszínre. Mivel ezt a sérülést a légszomj kísérte, az első, amit a sürgősségi orvos válaszol, kiegészítő oxigént biztosít. Ez az oxigén segít felgyorsítani a levegő felszívódását, gyorsabban csökken a levegő a tüdő és a mellkasi üreg között.

lefedettség

A tüdőbe behatoló nagy mellkasi seb okozhat szopogató mellkasi sebet, melyben a levegő a seben keresztül húzódik, minden alkalommal, amikor a személy megpróbál levegőt venni. Az orvosi szakemberek speciális kötést helyeznek el, amely vazelint tartalmaz a sebre, hogy pecsétet hozzon létre. A kötést csak három oldalra lehet ragasztani, így a levegő el tud menekülni a sebből, de nem térhet vissza.

Várj és láss

Miután látta az orvost, ha a seb kicsi, az orvos választhat a “várakozás és lát” megközelítés. A lyukasztott tüdő kis területei nem összeomlanak és önmaguktól meggyógyulhatnak. Fontos, hogy hagyja az orvosok ezt a döntést várakozó várakozásokat, mivel a tüdőpunkció kezelésének késleltetése olyan komplikációkhoz vezethet, mint például a tüdő, amely nem reinflating megfelelően vagy súlyos fertőzést.

Catheter Aspiration és Tube Insertion

A második és a harmadik borda között kis lyukú tű helyezhető be a levegőbe, amely a tüdő és a mellkasi üreg között van. A tű egyik oldala egy fecskendőhöz van rögzítve, és a fecskendő segítségével eltávolítják a levegőt a mellkas téréből, és felszabadítják a levegőt a helyiségbe. Ezt addig végezzük, amíg a tüdő újra nem ég, vagy amíg a 4 liter levegőt eltávolítjuk. Ha ez nem sikerül, egy csövet helyeznek a tüdőbe, és egy csövet helyeznek be a tűhöz hasonló módon, de a csövet egy olyan szívóeszközhöz csatlakoztatják, amely lassan távolítja el a levegőt több óra vagy nap alatt . A tubus kezelés magában foglalhatja az antibiotikum-terápia körét a fertőzés megelőzésére.

Nagy sebészeti seb lesz sebészeti eset, mivel a tüdőszövet nem képes azonnal bezárni és javítani. A sebészek valószínűleg javítják a tüdőszövetet a torkon elhelyezett csöveken keresztül a hörgő légutakba. Ha ez a módszer nem működik, a sebészeknek be kell vágniuk a bőrt. Ezenkívül a sebészek elhelyezhetik egy csövet, hogy eltávolítsák a bejutó levegőt, és esetleg szívja ki a vérsejteket vagy egyéb folyadékokat a pleurális térben.

Sebészet