Mi a cukorbetegség sürgősségi tünete?

Áttekintés

A cukorbetegség egyre gyakoribb betegséggé válik, mostantól 23,6 millió gyermek és felnőtt az Egyesült Államokban, az American Diabetes Association szerint. Számos cukorbetegség létezik, és a diagnózis megkezdésekor az orvos folyamatosan oktat és nyomon követi Önt annak érdekében, hogy optimális és biztonságos egészségügyi ellátást biztosítson az Ön állapotára. A diabéteszes vészhelyzet tüneteinek ismerete hasznos lehet, ha Ön maga a betegségben szenved, van egy barátja vagy családtagja az állapotban, vagy egy cukorbeteg válság idegeneként fordul elő. Minden diabéteszes vészhelyzet azonnali orvosi ellátást igényel. Ha cukorbeteg sürgősségi problémát tapasztalsz, vagy gondoskodsz valakivel, hívd a 911-et azonnal.

A hipoglikémia

A hypoglykaemia olyan állapot, amelyben valaki veszélyesen alacsony vércukorszintet szenved. A cukorbetegeknél ez általában túl sok inzulint eredményez vagy nem megfelelően fogyaszt. A vérben található cukor szükséges élelmiszer az agy és más szervek számára, hogy megfelelően működjön, és az alacsony zsíros cukrot azonnal kezelni kell. A hipoglikémia tünetei közé tartozik a hideg és nyirkos bőr, a zavartság, a rossz egyensúly, az ájulás és a gyors szívverés. Hívja a 911-et, és amíg vár a mentőre, cukros italokat, például narancslevet és szódát adjon, vagy helyezze a tiszta cukrot a nyelv alatt és a szájon belül. Ha az illető eszméletlenül van, akkor csak kis cukrot helyezze el a nyelv alatt és az arc belsejében, miközben görgeti az embert az oldalukra. Figyelje figyelemmel, hogy a fulladás nem eredményez.

A hiperglikémia

A hyperglykaemia akkor jelentkezik, ha a vércukorszint túl magas. A tünetek nagyon hasonlítanak a hipoglikémiához, és gyakran összetévesztik az orvosi kezelés megkezdése előtt. Ha kétségei vannak azzal, hogy a cukorbetegek milyen szenvednek, adjon nekik cukrot. A hipoglikémia gyorsan agyhalálhoz vezethet, ahol a hiperglikémia általában napokig fejlődik. A személy megtapasztja a forró és száraz bőr, gyakori vizelés, ellenőrizhetetlen szomjúság, zavartság és ájulás. A cukorbetegség is tapasztalhatja a rázkódást és az elájulást. A személynek adott felesleges cukrot az egészségügyi szakemberek ellenőrzik, amikor a személy eléri a kórházat, és döntő fontosságú lehet abban az esetben, ha otthon az a személy úgy gondolta, hogy alacsony vércukorszintet tapasztal, mint a magas vércukorszintet.

ketoacidosis

A ketoacidózis olyan állapot, amely a ketonok magas szintjének a következménye. Amikor a szervezet tárolja a zsírokat az energia számára, szemben a cukrokkal, a ketonok melléktermékek. Ez általában akkor következik be, ha a cukorbeteg nem eszik megfelelően, túl sok inzulint használ, vagy amikor a szervezet annyira inzulinrezisztens, hogy a szervezet nem képes energiakezelésre a vércukorszintet használni, és fel kell használnia a testzsírt. A ketoacidózis legfontosabb tünete a lélegzet gyümölcsös illata. Ezenkívül a cukorbetegek túlzott szomjúsággal, szétzúzott és száraz bőrrel, zavartsággal és fáradtsággal találkozhatnak. Az a jel, hogy ez a feltétel azonnal életveszélyesé válik, az, ha a cukorbetegség hányni kezdett.

Hyperosmolar Hyperglycemic Nonketotic Syndrome

Hyperosmoláris hyperglycemic nonketotic szindróma általában akkor következik be, miután a cukorbetegség tapasztalt, sőt felépült a fertőzésből, vagy szokatlan stresszt tapasztalt. A fertőzések és a stressz a szervezet vércukorszintjét nagyon magas szintre emeli, és ennek következtében a szervezet kétségbeesetten próbálja megszabadulni ettől a felesleges cukrotól. A szervezet ezt nagy mennyiségű vizelet előállításával végzi. A Mayo Klinika szerint a személy majd gyakran vizel, és elveszti a felesleges testnedveket, ami kiszáradáshoz, elektrolit egyensúlytalanságokhoz, kómához és akár halálhoz is vezet. A vészhelyzet tünetei közé tartozik a zavartság, a test egyik oldalán fellépő gyengeség, a fokozott vagy gyors pulzusszám, a láz és a hallucinációk.