Mi a bélbetegség kezelése?

Áttekintés

A belek fertőzése akkor fordulhat elő, amikor a baktériumok, vírusok vagy paraziták belépnek a szövetekbe. Ezeknek a fertőzéseknek a tünetei gyakran hasonlóak: hányás, émelygés, hasmenés, hasi görcsök és néha láz. Más tünetek is előfordulhatnak, de a fertőzésre jellemzőek, például a székletben lévő vér, bakteriális fertőzéssel vagy parazitákkal fertőzött férgek átadásával. A bélfertőzés kezelése a fertőző ágenstől függ.

Bakteriális fertőzés kezelés

A belek bakteriális fertőzését több fertőző ágens törzse okozhatja, beleértve az E. colit, a szalmonellát és a shigellát. Ezeket a baktériumokat tipikusan bejuttatják a szervezetbe, amikor szennyezett ételeket fogyasztanak. Az Országos Egészségügyi Intézet elmagyarázza, hogy az antibiotikumokat csak akkor írják fel, ha a hasmenés súlyos. Hacsak nem ez a helyzet, az egyént csak akkor javasoljuk, hogy elkerülje a szilárd ételeket, amíg a hasmenés el nem telik és sok folyadékot inni. A dehidratáció az ilyen típusú fertőzés lehetséges szövődménye, és szélsőséges esetekben intravénás folyadékot igényelhet.

Vírusos fertőzés kezelés

A vírusos bélbetegségeket vagy a vírusos gastroenteritist a szennyezett táplálék vagy víz lenyelése okozza. A Mayo Klinika szerint a fertőzött személyekkel való kapcsolat is segíthet a vírus terjedésében. A gasztroenteritisért felelős leggyakoribb vírusok közé tartozik a rotavírus és a norovirus. A vírusos bélfertőzés esetében nem létezik specifikus kezelés. A betegeket figyelmeztetni kell arra, hogy enni olyan ételeket, mint a banán, a rizs, az almamártás és a pirítós. Ezeket az élelmiszereket csak akkor szabad bevezetni, ha a fertőzés tünetei megálltak. A folyadékok és a pihenés fontos az ilyen fertőzésből való kilábalás szempontjából.

Parazita fertőzés kezelés

A vékonybél parazita fertőzését egy szervezet, például egy féreg okozza, amely a szervezetet fertőzi és reprodukálja. A petefészek és a szalagférgek csak kétféle parazita fertőzés. A bélbetegség tipikus tünetei mellett a parazita a Mayo Klinika szerint fájdalomcsillapítást, alvászavarokat, testsúlycsökkenést és a férgek elhalását okozhatja a székletben. A kezelés a vényköteles gyógyszerek szedését jelenti, amelyek megölik a parazitákat. Általában ezek a gyógyszerek célozzák meg a felnőtt parazitát, vagyis a páciensnek folytatnia kell a gyógyszerek szedését, amíg a havi székletminta parazita-mentes. Ilyen gyógyszerek például az albendazol, praziquantális és mebendazol. Az egész háztartást gyakran kezelik az újbóli fertőzés megelőzése érdekében, még akkor is, ha az összes tag nem mutat fertőzést.