Melyek a legjobb izomnövekedés-kiegészítők?

Áttekintés

Az elmúlt 20 évben az izomnövekedés kutatásának előrehaladása felemelkedett, ami minőségi kiegészítéseket eredményezett, amelyeket jelentős mennyiségű meggyőző tudományos bizonyíték támaszt alá. A megfelelő táplálkozási és rezisztenciaképzéssel kombinálva a kiegészítők jelentősen növelhetik izomépítő erőfeszítéseit. Az izomnövekedéshez a legjobb kiegészítők azok, amelyek olyan környezetet hoznak létre, amely elősegíti az izomépítést (anabolizmust), miközben megakadályozza az izmok lebomlását (katabolizmus).

Tejsavó fehérje

A tejsavóprotein egy gyorsan emésztő, tejből származó fehérje. A Whey elágazó láncú aminosavakat tartalmaz, amelyek kritikusak a fehérje lebomlásának megakadályozásához. Az “American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism” szerint a szérumot az edzés előtt és után növeli a fehérjeszintézis, a sejteken belüli folyamat, amely az izomnövekedést kezdeményezi. Ezenkívül a savóban megtalálható peptidek növelik az izmok véráramlását, ellátják tápanyagokkal, valamint olyan kulcsfontosságú anabolikus hormonokkal, mint a tesztoszteron és az inzulin, amelyek kulcsfontosságúak az új hipertrófia kialakulásában.

BCAAs

Az elágazó láncú aminosavak a következő három esszenciális aminosavból állnak: leucin, izoleucin és valin. A “Journal of the International Society of Sports Nutrition” című közlemény kiemeli, hogy az elágazó láncú aminosavakat tartalmazó táplálék felvétele megnöveli a sovány testtömeget és az erőt. Továbbá a BCAA csökkenti a kortizolt, az izomrángoló hormont, amely az anabolikus hormon tesztoszteronnal harcol az izomsejtek receptoraira. Az alacsonyabb kortizolszintek megegyeznek a magasabb tesztoszteronszinttel, és a tesztoszteron anabolikus előnyökkel jár, amelyek növelik a fehérjeszintézist. A Muscle and Fitness webhelyen szerepel, hogy a BCAA-kkal kiegészített legelőnyösebb idő az edzés előtt és után.

A kreatin

A májban az arginin, a metionin és a glicin aminosavai kombinálják a kreatint. A “Journal of Sports Science és Medicine” című 2003. decemberi számában a kreatin-kiegészítés gyorsan visszaállítja az ATP-t, az energiaizmok formája használatra kész. Az ATP termelés növekedése lehetővé teszi a súlyosabb súlyok emelését, ami végső soron nagyobb izmokká válik. A kreatin anabolikus támogatást is kínál, ha vizet húz a sejtekbe. A kreatin erõsíti a sejtet, hogy nyújtsa be a vizet. Így az izom mind a méretben, mind a teljességben növekszik.

Béta-alanin

A kutatási jelenetben viszonylag új a béta-alanin egy olyan aminosav, amely más eredetű aminosavakkal kombinálva lenyelik a karnozint. Az izom és a fitness azt jelenti, hogy a karnozin növeli az erőt és az állóképességet. Ezenkívül a béta-alanin kreatin hozzáadásával javítja a kreatin hatékonyságát az izomnövekedés stimulálásához.