A szóbeli kommunikáció javításának módjai

Áttekintés

A kommunikáció szó szerint minden. De e-mailek és szövegek repülni oda-vissza, talán mindannyiunknak szüksége van egy frissítő tanfolyam szemtől-szembe (és telefon!) Készségek. Theresa Flormata-Ballesteros “Beszéd és szóbeli kommunikáció” című könyve szerint “az információ, az ötletek és a hozzáállások hatékony átadására egyértelmű és tisztán beszélő hang először és mindenekelőtt. Szintén kulcs a jó kiejtés és a képesség, hogy megfelelően közvetítse a jelentését. Aztán vannak olyan nonverbális kommunikációs képességek, mint a testtartás és a testbeszéd, amelyek szintén fontos szerepet játszanak.

Mi legyen a beszédhangja?

A nyilvános beszédkészség javításakor a megfelelő hangerőszint szükséges, de ez ugyanolyan fontos egy egy-egy telefonon vagy telefonbeszélgetésben. A Flormata-Ballesteros azt javasolja, hogy megtalálja a térfogat és a hangosság szintjét, amely megfelel a helyzetnek. Ha valaki mellé állsz, akkor nyilvánvalóan nem helyénvaló kiabálni, hogy meghallgassák. Másrészt, amikor nagy embercsoporthoz szól, elég hangosan fel kell emelnie a hangját, hogy mindenki hallhasson. De van egy finom vonal: Mindenkinek képesnek kell lennie arra, hogy megértse, mit mond, anélkül, hogy feszítené a füledeket anélkül, hogy bosszankodna, mert túl hangosan beszél. Azt is szeretné elkerülni a túlságosan sokszínű monotont. A megfelelő intonáció és tempó segítségével is közvetítheti üzenetét. Például, ha egy fontos szóra szeretné hangsúlyozni, lassabban és hangsúlyosan beszélhet.

Hogyan kell többet mondani Assertively

Fejek a falurakhoz: A jó szóbeli kommunikáció megköveteli az önbizalmat. Valójában számos tanulmány kimutatta, hogy szignifikáns összefüggés van az asszisztencia és a pszichológiai jólét között, így a készség gyakorlásának pozitív hatása lehet önbizalmára és önbecsülésére. Szerencsére van néhány trükk, amely ezt a titkos összetevőt beillesztheti a beszélgetésekbe és prezentációkba. Próbáld meg használni az “I” állításokat, amikor érzelmeidet vagy véleményedet továbbadod másoknak. Ez segít Önnek kevésbé vádlóként hangzanak, és mások kevésbé fognak bántalmazni, különösen akkor, ha érzékeny témákról van szó. Tanulj meg mondani nem más embereknek – és azt jelenti. Nem kell megvernie a bokrot, ha le kell fordítanod valakit. A rövid és tömör válaszok és magyarázatok általában a legjobban működnek, és nem fogsz áttörni.

Hogyan kell tudni, mikor hangosan

Bár néhány ember számára határozottabb, határozottan beszélni kell, másoknak talán szükségük van arra, hogy lecsússzanak. Próbáld meg megtartani az érzelmeidet – túl dühös vagy frusztrált, az üzeneted teljesen hatástalan. A túlzottan bizonytalan kommunikáció javítása érdekében el kell kezdeni azzal, hogy elismeri, hogy a más emberek bizalmának megsértése nem a cél. Felelős és tudatosan találkozhatsz, és továbbra is tiszteletben tartod mások érzelmeit és véleményét. Randy J. Paterson PhD, az “Assertiveness Workbook: Hogyan fejezzük ki ötleteidet és állj fel magadon a munkahelyen és a kapcsolatokban” című könyv szerzője azt a kérdést írja le, hogy “az asszertivitás nem a jó álcázásról szól, hanem a bátorság fejlesztéséről szól Hogy leplezzék le az álruhát. “A leereszkedésre, a haragos sarkantyúk és a sértések maszkolja a vágyat, hogy ellenőrizzék a viselkedését mások, így megtanulni elengedni a legnagyobb lépés, hogy meg tudja tenni a helyes irányba.

Ellenőrizze teste nyelvét

Tudatában a testbeszédhez segíthet a szóbeli kommunikáció hatékonyabbá tétele. Hitelesebbé teheti szavaidat úgy, hogy a testet nyugodt módon, feszült és fenyegető, kicsi és gyáva módon megtartja. Amikor ezt a nyugodt testtartást gyakoroljuk, gyorsan vizsgálja meg a testét: Hol tart feszültséget? Vegye figyelembe a testtartását. Állva a karjaiddal áthaladva, vagy a másik szemszögből hajlamosak elszakadni vagy védekezni. Ügyeljen arra is, hogy megfelelő szemkontaktust végezzen. Ha gyakran nézel ki, akkor úgy tűnhet, hogy elterelte vagy beavatkozik a beszélgetésbe. Ne hagyd figyelmen kívül az üzenetet a kezed szorításával vagy drámai gesztusokkal. Függetlenül attól, amit Ön ténylegesen mond, a lábad feszítésével és megérintésével kockáztatja, hogy ideges, drámai vagy bizonytalanná válik.