A súlyos fogfájás elleni küzdelem módjai

Otthoni kezelés

A fogak bomlása a legfőbb oka a fogaknak mind a felnőttek, mind a gyermekek számára, a Mayo Klinika szerint. A fogfájás fájdalma állandó lehet, vagy evés vagy fogmosás után nőhet, ami olyan súlyos fájdalmat okoz, hogy az alvás, a munka és egyéb tevékenységek megszakadnak. Az otthoni kezelés minimálisra csökkenti a súlyos fogfájás fájdalmát, miközben fogászati ​​felszólításra vár, hogy diagnosztizálja és kezelje a fájdalom alapját.

Over-the-counter gyógyszerek

Az otthoni kezelés segíthet a súlyos fogfájás fájdalmának enyhítésében is. A fájdalom és a duzzanat csökkentése érdekében jégcsomagot alkalmazzon az arcán az arc érintett oldalán. Kerülje a hő használatát, mivel ez a rosszullétet okozhatja a fogfájásban, és távol tartja a nagyon forró és hideg ételeket. Ecset és fogselyem minden étkezés után, vagy szájvízzel dörzsölje le a csapdába esett ételeket, amelyek hozzájárulhatnak a fájdalomhoz. A meleg sós vízzel való takarás is előnyös.

Alternatív kezelések

Sok esetben az over-the-counter fájdalomcsillapítók elég erősek a fogfájás és a gyulladás csökkentésére. Mind az acetaminofen, mind az ibuprofen, ha a gyártó utasításai szerint folyamatosan alkalmazzák, segíthet a fogfájás fájdalmának szabályozásában. Amikor a fájdalom forrása nyilvánvaló, a fertőzésgátló benzokinnal közvetlenül a fájdalmas foghoz vagy gumihoz ideiglenesen megkönnyebbül a fájdalom. Kerülje el a túlzott mennyiségű benzokain használatát, mivel ez a zsibbadó anyag zavarhatja az evést és a nyelést, ha túlságosan használják.

Orvosi beavatkozás

A súlyos, fogfájás fájdalmának gyors, de ideiglenes megkönnyebbüléséhez egy vattagolyót áztasson a szegfűszeg olajban, és helyezze az érintett foggal szemben. Ha belsőleg van, a fűzfa kéreg csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, ami a fogfájással jár. A Willow kéreg szalicint tartalmaz, és ugyanúgy működik, mint az aszpirin, a Memorial Sloan-Kettering Cancer Center szerint. A University of Maryland Medical Center kijelenti, hogy a kapszaicin, vagy a pirospaprika szintén hatékonyan csökkenti a fogfájás fájdalmát, amikor helyileg alkalmazzák az érintett fogat.

Súlyos vagy tartós fogfájás mindig szükség van a fogorvos értékelésére és kezelésére. A fogfájás alapjától függően foghúzás, gyökércsatorna vagy töltés szükséges. Orális antibiotikumok általában szükségesek, ha fertőzés van jelen. A Merck szerint a penicillin a leginkább előnyben részesített antibiotikum a legtöbb fogászati ​​fertőzés esetében, mivel a penicillin ellenjavallt alternatívaként alkalmazott klindamycin: A Mayo Clinic azt ajánlja, hogy sürgősen hívja fel a figyelmet, ha fertőzés jeleit és tüneteit észleli, például nagyon vörös gumi, Rosszullétet okozó kipárolgás, duzzanat vagy fájdalom, ha lázas vagy lázadást vagy légzést okoz. A fogfájás okának kezelése végleg meg kell szüntetnie a fájdalmat és más tüneteket.